Te interesa

Noticias

Atrás Héctor Illueca i l’alcalde d’Elx anuncien al veïnat de Porfiri Pasqual la rehabilitació del barri

Héctor Illueca i l’alcalde d’Elx anuncien al veïnat de Porfiri Pasqual la rehabilitació del barri

  • Elx rep dels fons europeus prop de 10 milions d’euros per a rehabilitar el barri Porfiri Pasqual d’Elx
  • El vicepresident segon i l’alcalde també han valorat les actuacions en la regeneració del barri de Sant Antoni

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l’alcalde d’Elx, Carlos González, han mantingut una reunió de treball per a analitzar la posada en marxa de nous projectes per a la ciutat en matèria d’habitatge i rehabilitació al barri de Porfiri Pasqual de la ciutat i valorar les actuacions dels que ja estan en marxa, com és el cas del barri de Sant Antoni.

Després de la reunió, el vicepresident i l’alcalde han visitat el barri de Porfiri Pasqual i han anunciat als representants veïnals una subvenció de 9.963.980 euros dels fons europeus Next Generation per a la rehabilitació del barri, a proposta de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

Per al vicepresident, amb la rehabilitació d’aquest barri “donem un gran impuls a la rehabilitació a la ciutat d’Elx i a la província d’Alacant”. A més, ha destacat que, gràcies a la col·laboració de la Generalitat i les entitats locals, “estem aconseguint vehicular els fons europeus a aquells llocs més vulnerables del nostre territori, aquells que ho necessiten realment, com és el cas del barri de Porfiri Pasqual”.

D’aquesta manera, hi ha afegit Héctor Illueca, “hui podem anunciar una resposta contundent a una petició històrica dels veïns i veïnes de Carrús: una inversió de 13 milions d’euros, 9,96 dels quals corresponen als fons europeus, que permetran abordar la rehabilitació de 18 blocs de cases”. Això es tradueix en la millora de 302 habitatges amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.

L’actuació afecta una zona amb una elevada vulnerabilitat social, residencial i econòmica. Atesa la necessitat del barri, l’alcalde ha anunciat que l’Ajuntament, a través de l’empresa Promociones e Iniciativas Municipales de Elche SA (Pimesa), “ja ha licitat la redacció dels projectes per a transformar aquesta zona en un barri del segle XXI, funcional, modern, accessible, eficient i còmode”. Pel que fa a terminis, ha comentat que en el primer semestre de 2023 està previst que estiguen redactats els projectes dels 18 blocs per a poder licitar les obres.

El projecte complet té un cost pròxim als 13 milions d’euros i inclou des de renovar l’estructura, els pilars, els balcons i les cobertes, fins a la col·locació d’ascensors en la façana, plaques solars, un nou aïllament tèrmic i la reurbanització dels carrers. Quant a la regeneració urbana, l’objectiu és millorar l’accessibilitat, l’eficiència energètica i solucionar els problemes estructurals que presenten cadascun dels edificis.

En la reunió també han participat el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar; la regidora d’Urbanisme, Ana María Arabid, i el gerent de Pimesa, Antonio Martínez.

Rehabilitació del barri de Sant Antoni

Un altre dels temes tractats durant la trobada ha sigut el barri de Sant Antoni, on s’estan desenvolupant dues àrees de regeneració i renovació urbana (ARRU). Un barri que acull un gran nombre de persones amb rendes mitjanes o baixes, el procés de rehabilitació del qual és per a la ciutat un factor de cohesió urbana i social que requereix una gran atenció de les administracions.

Héctor Illueca ha recalcat que “la intervenció de la Generalitat en l’entramat urbà d’Elx té l’objectiu de millorar la vida dels veïns i les veïnes, i així ho demostra en la tasca de regeneració que la Conselleria d’Habitatge està desenvolupant des de fa anys a Sant Antoni, amb una inversió de 20 milions aproximadament. Una actuació amb la qual s’edificaran, de nou, 339 habitatges públics”. En aquest sentit, ha destacat la col·laboració i la coordinació de l’Administració municipal i l’autonòmica.

De la mateixa manera, el vicepresident ha explicat que la reactivació de la promoció d’habitatge públic per part de la Generalitat és una altra de les línies estratègiques que es preveu desenvolupar mitjançant els fons europeus. En aquest sentit, ha declarat que “estem emprenent una sèrie d’actuacions per a ampliar el parc públic mitjançant noves promocions destinades al lloguer social”.

Concretament, en el cas d’Elx es preveu una inversió d’11 milions d’euros en l’edificació de 70 habitatges al barri de Palmerars. “Una inversió que ens permetrà ampliar el parc públic de la Generalitat i, per tant, influenciar a la baixa els preus del lloguer”, ha indicat Illueca.

Des de 2018, la Conselleria ha adquirit 11 habitatges a Elx per un import total d’1.120.313 euros a través de mecanismes com el concurs, el tanteig i retracte o l’adquisició directa a la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb).