T'interessa

PREGUNTES FREQÜENTS

PREGUNTES FREQÜENTS

Què són els fons Next Generation?

El 21 de juliol de 2020, i amb la finalitat de pal·liar els efectes de la crisi social i econòmica creada per la pandèmia del coronavirus, el Consell Europeu va aconseguir un acord per a la posada en marxa del programa europeu Next Generation, que constitueix el major instrument temporal d'estímul mai finançat per la Unió Europea, i el muntant de la qual ascendeix a un import de 750.000 milions d'euros (a preus constants de 2018).

Quins programes formen part d'aquests fons: MRR i React EU?

La iniciativa Next Generation EU està composta pels següents programes.

  • Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència (MRR), ajudarà als 27 estats membres, a través de transferències directes i préstecs, per a incrementar les inversions públiques i escometre reformes que contribuïsquen a la recuperació de l'economia i l'ocupació. Estarà dotat amb 672.500 milions d'euros, que representen quasi el 90% dels fons Next Generation.
  • React EU, nova iniciativa, dotada amb 47.500 milions d'euros, que continua i amplia les mesures de resposta i reparació de la pandèmia. Aquests recursos s'executaran a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons d'Ajuda Europea per a les Persones Més Desfavorides (FEAD).
  • A més d'aquests dos nous programes, Next Generació aportarà finançament addicional a programes ja existents: Fons de Transició Justa, Programa Invest EU, Resc EU, Desenvolupament Rural, Horitzó Europa.

 

Com accedeixen els Estats membres al finançament del programa MMR?

Per a accedir als fons del MRR, els Estats membres hauran de presentar un pla nacional de transformació i resiliència, que, una vegada avaluat per la Comissió, serà aprovat pel Consell.

En què consisteix el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència?

El Govern d'Espanya va presentar el passat 30 d'abril a Brussel·les, a fi d'accedir als fons del MRR, el denominat Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Espanya Pot, conjunt de reformes i inversions, que, sobre els eixos de la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social, té com a objectiu últim pal·liar els efectes de la pandèmia, mitjançant la recuperació del creixement econòmic i l'ocupació.

 Com puc accedir a aquests fons?

Els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència s'executaran a través de les convocatòries d'ajudes, subvencions i licitacions de contractes, que publicaran i gestionaran els diferents Ministeris del Govern d'Espanya, les comunitats autònomes i les entitats locals, depenent de les seues competències.

On em puc informar de les convocatòries de la Generalitat?

Les diferents Conselleries i entitats del sector públic de la Generalitat Valenciana, ja estan publicant i gestionant les seues convocatòries de subvencions i licitacions de contractes, conforme als terminis establit en el Pla de Recuperació.

A nivell de la Generalitat, el millor lloc per a accedir a la informació de les convocatòries d'ajudes que es van publicant és la pàgina web GVANEXT- Fons Next Generation en la Comunitat Valenciana:

https://presidencia.gva.es/es/web/gvanext.

En l'apartat Convocatòries d'ajudes Next Generation pots consultar les convocatòries tenint en compte l'Administració que les gestiona (Generalitat Valenciana, Govern d'Espanya, o UE) o per l'àmbit de les ajudes (Pimes,Habitatge). Hem establit tres categories: Convocatòries i licitacions que es troben actualment vigents (obertes), convocatòries i licitacions ja finalitzades (tancades), i convocatòries i licitacions que es publicaran pròximament. En la part superior dreta també un camp de text lliure, per a realitzar cerques utilitzant paraules clau (energia, ocupació, empresa, autònom, ect…).

La Generalitat també ha posat a la teua disposició una herramienta d'informació, suport i assessorament personalitzat, amb la finalitat que pugues trobar les millors oportunitats de finançament per al desenvolupament del teu projecte, mitjançant l'accés als fons Next Generation i a la resta de fons europeus vigents. Pots accedir a la PLATAFORMA GVANEXT a través del següent link: https://gvanext.gva.es/es-es/index.

Hi ha convocatòries nacionals?

Hi ha convocatòries regionals, però també nacionals, que publiquen i gestionen directament els Ministeris i les entitats del seu sector públic.El millor lloc per a aconseguir tota la informació sobre aquestes convocatòries nacionals és la pàgina web del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

https://planderecuperacion.gob.es/

Per a facilitar la cerca de la convocatòria que et puga interessar pots utilitzar el cercador de convocatòries.

Qui pot accedir a aquests fons i que requisits s'exigeixen?

Les empreses de qualsevol grandària, incloses pimes, micro pimes i autònoms, així com els ciutadans i el tercer sector poden accedir a aquests fons a través de les diferents convocatòries que publiquen tant les Comunitats Autònomes com el Govern d'Espanya.

Fins a la publicació de les convocatòries concretes no es coneix amb detall els requisits que s'exigeixen als beneficiaris  per a la seua participació. Per a la seua millor planificació es pot consultar en la secció d'Execució de la web del Pla de Recuperació, (https://planderecuperacion.gob.es/) el calendari semestral en el qual s'anticipen les convocatòries previstes en aqueix període. A més, setmanalment es publica un butlletí del Pla de Recuperació amb les convocatòries i anuncis més recents.

Què són els PERTE?

Els PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) són un nou instrument de col·laboració públic privada en els quals col·laboren les diferents administracions pública, empreses i centres d'investigació. El seu objectiu és impulsar grans iniciatives que contribuïsquen clarament a la transformació de determinats sectors de l'economia espanyola. Els PERTES es creen en el marc del Pla de Recuperació, però tenen un caràcter de permanència en el temps i la idea és que continuen una vegada superat el marc temporal del Pla. Són aprovats pel Consell de Ministres, estan dirigits fonamentalment a tot tipus d'empreses, i en el seu desenvolupament poden participar diversos Ministeris.

En l'apartat de PERTES de la web GVANEXT, tens un resum de cadascun dels projectes aprovats 

https://presidencia.gva.es/es/web/gvanext/pertes

 

Què és l'addenda al Pla de Recuperació??

El 6 de juny de 2023 es va aprovar en Consell de Ministres el document final de l'addenda d'ampliació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la seua remissió a la Comissió Europea. Aquesta actualització incorpora tres importants novetats:

- Assignar les transferències addicionals que corresponen a Espanya. Això suposa unes subvencions addicionals de 7.700 milions.
- Assignar els préstecs del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Espanya podrà sol·licitar fins a un màxim de 84.000 milions d'euros a la Comissió Europea.
- Assignar els fons del Pla REPowerEU, l'objectiu del qual és estalviar energia, incrementar la producció d'energia neta i diversificar les fonts d'energia d'Europa. En la distribució provisional del fons, s'ha assignat a Espanya, de manera provisional, 2.586 milions d'euros addicionals.