T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere La web ‘renoveu.com’ per a calcular i reduir el consum energètic d’un habitatge o edifici rep més de 30.000 visites

La web ‘renoveu.com’ per a calcular i reduir el consum energètic d’un habitatge o edifici rep més de 30.000 visites

  • L’eina de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Arquitectura Bioclimàtica valora els requisits per a obtindre ajudes europees
  • Els fons europeus són una oportunitat per a renovar el parc immobiliari i avançar també cap als objectius de descarbonització

La pàgina web Renoveu impulsada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), ha rebut més de 30.000 visites. Es tracta d’una eina que permet calcular de manera aproximada el consum energètic d’un edifici o habitatge, oferint nou opcions de millora per a l’estalvi energètic i l’augment de confort. Tot això complint amb els requisits necessaris per a l’obtenció d’ajudes dels fons europeus Next Generation.

La web permet fer una anàlisi de viabilitat; conéixer prèviament quines probabilitats té l’actuació que es pretén executar dins de les subvencions. Això es realitza des de dos vessants: el tècnic, tenint en compte els paràmetres i els requisits que cal complir per a l’estalvi d’energia, i, d’altra banda, el vessant econòmic, que permet saber el cost de la intervenció i en quant quedaria aproximadament si s’accedeix a les ajudes, que poden assolir un màxim del 80 % del cost total.

A més de les visites, la web ha tingut 2.000 descàrregues de memòries valorades. Quasi la meitat de les sol·licituds d’ajuda registrades (48,6 %) han sigut d’edificis o habitatges dels quals s’havia fet prèviament una consulta sobre les possibilitats que tenien per a millorar les condicions a través d’aquest portal.

A Espanya, el 51 % dels habitatges principals estan en edificis construïts abans de 1980, previs a les normes bàsiques d’edificació, i el 92 %, en edificis previs al Codi Tècnic de l’Edificació. Per tant, es tracta d’un parc d’habitatges envellit, de baixa eficiència energètica, que presenta unes condicions d’habitabilitat minvades amb problemes funcionals o d’accessibilitat.

Tot això, unit a l’augment dels preus de l’energia, fa que grups socials vulnerables es puguen trobar en risc de pobresa energètica. Per això és necessari actuar sobre aquests edificis per a garantir que totes les persones puguen disposar d’un habitatge digne i adequat.

Augmentar la velocitat de rehabilitació

Els fons europeus Next Generation presenten una oportunitat per a escometre la renovació del parc immobiliari, però, al seu torn, els objectius de descarbonització que cal assumir suposen un gran repte. Per a disposar d’aquestes ajudes és necessari augmentar la velocitat de rehabilitació per a passar d’una taxa de rehabilitació del 0,08 al 3,5 % anual (350.000 habitatges a l’any).

Per a poder arribar a aquest ritme de producció, és necessari promoure una consciència social sobre l’ús de l’energia en les llars, de manera que permeta a les persones entendre la rehabilitació energètica com una via per a millorar la seua qualitat de vida.

Les persones són les que decideixen si realitzen, o no, una actuació de rehabilitació en les seues llars, però per a fer-ho han de disposar d’assessorament integral i informació unificada sobre avantatges, metodologies i solucions.

Una de les principals limitacions a les quals s’enfronta la ciutadania és el desconeixement dels aspectes tècnics de l’edifici i del seu comportament energètic per a poder estudiar i analitzar possibles solucions de millora, així com per a estimar la inversió que suposen o les ajudes a les quals pot accedir.

Una de les novetats de la nova versió de l’eina dona la possibilitat de triar el perfil de l’usuari, entre ciutadà i agent o gestor de la rehabilitació, i s’obtenen dos nivells de complexitat en les funcionalitats.

En usar-la com a ciutadà, la principal novetat és la de poder desenvolupar estudis per a habitatges individuals. També s’hi inclou informació relativa a les ajudes a la retirada d’amiant o el càlcul de les possibles ajudes personals i complementàries. A més, en cas que s’hi accedisca com a agent o gestor, es pot tindre accés a un pressupost de conservació i accessibilitat personalitzat o introduir la zona climàtica de manera manual, entre altres millores.