T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere La Comunitat Valenciana lidera les licitacions resoltes del Next Generation amb una quarta part del total d’Espanya i una inversió de 260 euros per habitant

La Comunitat Valenciana lidera les licitacions resoltes del Next Generation amb una quarta part del total d’Espanya i una inversió de 260 euros per habitant

  • El 25,5 % de les licitacions concloses per totes les autonomies i les entitats locals corresponen a la Comunitat Valenciana, molt per damunt de la segona regió, Castella-la Manxa (11,4 %), i de la tercera, Galícia (11,2 %)
  • Les inversions d’aquest programa assoleixen l’1,26 % del PIB a la Comunitat Valenciana, per damunt de la mitjana nacional (1,1 %)
  • Poyatos: “Estem fent un esforç per a gestionar i canalitzar aquests recursos de la manera més eficient possible perquè arriben com més prompte millor al teixit productiu, els autònoms i les empreses”
  • La major part de les licitacions de l’Estat a la Comunitat Valenciana són infraestructures ferroviàries, mentre que en la Generalitat la Conselleria de Sanitat concentra el volum més gran i en l’Administració local, l’EMT
  • La Generalitat ha executat més de 1.000 milions del programa i és la tercera autonomia, després de Castella-la Manxa i Cantàbria, en termes percentuals
  • El 98,4 % de les subvencions del programa concedides per la Generalitat són en concurrència competitiva

La Comunitat Valenciana lidera les licitacions resoltes del programa Next Generation, en concentrar la quarta part (25,5 %) de les realitzades en el conjunt de comunitats autònomes i entitats locals, i se situa molt per damunt de la segona regió en el rànquing, que és Castella-la Manxa amb l’11,4 %, i de la tercera, Galícia, amb l’11,2 %, segons un informe elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), que analitza les últimes dades disponibles del programa referides al mes de juny.

L’informe de l’IVIE evidencia que la Comunitat Valenciana és, a més, la regió espanyola més activa en la utilització dels Fons Next Generation a través de les seues administracions, ja que concentra el percentatge més alt de licitacions realitzades (17 %, 467 milions d’euros) del total d’autonomies i entitats locals.

Els Fons Next Generation convocats i executats a la Comunitat Valenciana representen una inversió de 260 euros per habitant, enfront dels 257 euros per càpita de mitjana del conjunt de comunitats.

Així mateix, el programa suposa una inversió de l’1,26 % del PIB valencià enfront de l’1,1 % de la mitjana espanyola, la qual cosa suposa que l’aportació a l’economia d’aquesta iniciativa se situa a la Comunitat Valenciana un 13 % per damunt de la mitjana nacional.

El director general de Coordinació de l’Acció del Govern, Juan Ángel Poyatos, ha assenyalat que des del Consell “estem fent un esforç per a gestionar i canalitzar aquests recursos de la manera més eficient possible, perquè arriben com més prompte millor al teixit productiu, els autònoms i les empreses”.

“Estem facilitant que les empreses valencianes accedisquen a aquests fons, al mateix temps que incentivem que empreses estrangeres s’establisquen al nostre territori, com és el cas de Volkswagen, creant les infraestructures i les condicions necessàries, amb l’objectiu que contribuïsquen a crear ací riquesa i ocupació”, hi ha afegit Poyatos.

Els Fons Next Generation constitueixen una iniciativa de la Unió Europea per a impulsar reformes i inversions que reparen els danys provocats per la crisi de la COVID-19 i contribuïsquen a construir un creixement econòmic futur més sostenible. El Govern d’Espanya ha canalitzat aquests fons cap a les comunitats autònomes a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

L’anàlisi revela que el total de recursos convocats i a executar a la Comunitat Valenciana pels tres àmbits d’administració (estatal, autonòmic i local) assoleixen fins ara els 1.314 milions.

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia que més fons Next Generation ha executat, després de Castella-la Manxa i Cantàbria, en concret 1.007 milions dels 2.680 assignats, xifra que suposa el 37,6 % i se situa 10 punts per damunt de la mitjana nacional.

ADIF, Conselleria de Sanitat i EMT

De les licitacions executades pel sector públic estatal al territori valencià, en corresponen gran part a infraestructures ferroviàries d’ADIF, entitat pública adscrita al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

En el cas de les licitacions de la Generalitat, és la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el departament que més import ha convocat amb 229,9 milions, xifra que suposa el 56 % del total.

Pel que fa als organismes locals valencians, l’empresa EMT de València, que dona servei de transport públic per mitjà d’autobusos a la capital i altres municipis adjacents, concentra el volum més gran amb 23,4 milions.

Subvencions en concurrència competitiva

Pel que fa a les subvencions convocades amb càrrec als Fons Next Generation pel sector públic autonòmic del conjunt del país, el 12,7 % és gestionat per la Generalitat Valenciana, la qual cosa suposa un volum de 598 milions.

Tant en relació al PIB com a la població, aquestes subvencions convocades per la Generalitat superen la mitjana espanyola, ja que suposen el 0,57 % del PIB de la Comunitat Valenciana enfront del 0,46 % registrat com a mitjana pel conjunt d’autonomies, i 118 euros de subvenció per càpita, enfront dels 106 euros per habitant de mitjana nacional.

“L’informe revela que la pràcticament el total de les subvencions que atorga la Generalitat ho són en concurrència competitiva, en concret el 98,4 %, i la resta, un 1,6 %, són d’assignació directa. Aquesta situació és molt diferent de la que es viu a la Comunitat de Madrid, on un 25,5 % de les ajudes són mitjançant assignació directa”, ha assenyalat el director general.

Les convocatòries de subvencions del Consell amb càrrec als Fons Next Generation s’han doblat en els últims 6 mesos analitzats, fins a assolir, el mes de juny passat, els 598 milions.

Efecte capitalitat

L’informe de l’IVIE analitza també les licitacions de recursos Next Generation que s’han fet fins a juny de 2022 pel sector públic estatal, que assoleixen els 4.729 milions en el conjunt del país. En aquest punt, la Comunitat de Madrid és, amb diferència, la regió més beneficiada per aquestes licitacions que ha dut a terme l’Estat, amb un 35,5 % del total, principalment per l’efecte de la capitalitat.

Per la seua banda, les licitacions executades a la Comunitat Valenciana, tant pel sector públic estatal com el territorial, ascendeixen a 716,4 milions, dues terceres parts dels quals corresponen a convocatòries del sector públic valencià. “Aquesta quantia s’ha més que duplicat en els últims sis mesos”, ha assenyalat Poyatos, que ha valorat l’acció del Consell.

Fonts de l’informe

Per a l’elaboració de l’informe, denominat Avaluació de l’execució dels Fons Next Generation European Union a la Comunitat Valenciana, l’IVIE ha utilitzat les dades que ofereix la Plataforma de contractació del sector públic i la Base de dades nacional de subvencions.