T'interessa

Novetats i notícies

Ves enrere L’hospital La Fe incorpora un TAC d’última generació

L’hospital La Fe incorpora un TAC d’última generació

  • El nou TAC redueix els temps en l’adquisició d’imatges i assoleix menys radiació i menys molèsties per als pacients
  • Aquesta nova tecnologia permet incrementar un màxim de cinc pacients més per cada torn de treball

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha incorporat un nou TAC espectral amb resolució molecular. L’adquisició s’emmarca dins del Pla d’inversions en equips d’alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Inveat) i del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea - Next Generation EU.

El nou TAC permetrà uns circuits de treball més eficients, ja que es preveu que puga incrementar el nombre de proves “a un màxim de cinc pacients més per torn de treball, respecte als TAC convencionals”, afirma Luis Martí-Bonmatí, director de l’Àrea d’Imatge Mèdica de l’hospital La Fe.

Entre els avantatges per als pacients el doctor Martí-Bonmatí destaca la reducció dels temps en l’adquisició d’imatges, emprant dosis de radiació molt reduïdes i amb menys molèsties. “Permet no només imatges d’alta resolució espacial de tot el cos, sinó que descompon la informació per a conéixer la composició molecular de les litiasis, el grau de calcificació de les plaques d’arterioesclerosi i la perfusió i el flux sanguini dels teixits. D’aquesta manera, delimita perfectament les àrees d’infart en el cervell, el cor i el pulmó, com a exemples”, explica.

“Aquest nou equip adquireix 512 talls per rotació, impensable en els equips convencionals, en un temps per davall d’un terç de segon i amb una obertura de 80 cm, la qual cosa permet estudiar persones de grandària important sense problemes de cobertura”, hi afig el director de l’Àrea d’Imatge Mèdica de l’hospital La Fe.

Les imatges adquirides tenen més definició i qualitat, i s’obtenen imatges molt més nítides, amb què els processos vasculars, inflamatoris, degeneratius i tumorals s’observen amb més precisió i es poden objectivar de manera més fiable i precisa. “Per exemple, la resolució espectral millora la detecció dels tumors xicotets del pàncrees i en permet el tractament quan la cirurgia cura els pacients”, afirma el doctor Martí-Bonmatí.

L’hospital La Fe realitza 1.000 exploracions diàries amb TAC

L’Àrea d’Imatge Mèdica de l’hospital La Fe realitza anualment un total de prop de 45.000 estudis amb TC, i realitza diàriament unes 160 exploracions amb TC. Aquests estudis són moltes vegades complexos i difícils de programar, realitzar i informar, i la informació que se n’obté és fonamental per a establir els tractaments als pacients.

“És per això que aquestes noves tecnologies reforçaran la qualitat de l’assistència sanitària en millorar l’experiència del pacient, fer estudis més ràpids i les dades que s’obtenen d’aquests estudis, cosa que permetrà la quantificació precisa de molts processos biològics i moleculars importants per a diverses malalties”, especifica Luis Martí-Bonmatí. 

El nou TAC ha comptat amb un pressupost d’1.172.354 euros, a més de 40.000 euros per a l’obra de condicionament dels espais.

Pla Inveat

A més d’aquest nou TAC espectral, l’hospital La Fe incorporarà un altre TAC de planificació de radioteràpia, cinc ressonàncies magnètiques, tres acceleradors lineals de partícules i un equip de braquiteràpia. Tot aquest equipament suposa una inversió de 14 milions d’euros que s’emmarca en el Pla Inveat, Pla d’inversions en equips d’alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut.

El Pla Inveat per a la Comunitat Valenciana compta amb una inversió total de 81 milions i preveu la substitució o l’ampliació d’un total de 79 equipaments tecnològics d’avantguarda, emprats per al diagnòstic de gran nombre de patologies i per al tractament de pacients, especialment persones amb malalties neurològiques, malalties rares o malalties oncològiques.