T'interessa

Noticias

Ves enrere Ximo Puig presenta la proposta de l'Estratègia valenciana per a la recuperació amb 14 projectes tractors, valorats en 12.000 milions, per a impulsar la renda, l'ocupació i el benestar a la Comunitat

Ximo Puig presenta la proposta de l'Estratègia valenciana per a la recuperació amb 14 projectes tractors, valorats en 12.000 milions, per a impulsar la renda, l'ocupació i el benestar a la Comunitat

 

  • Segons el president, la proposta de l'Estratègia estableix un "camí propi" per a atendre "les singularitats, necessitats i aspiracions de la Comunitat" davant dels desafiaments de la pandèmia
  • Puig: "Els projectes promouen transformacions estructurals mitjançant l'impuls a la transició verda i digital i la cerca d'una recuperació intel·ligent, inclusiva i protectora"

 

 
València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat la proposta de l'Estratègia valenciana per a la recuperació (EVR) amb 14 projectes tractors, per valor de 12.000 milions d'euros, per a impulsar la renda, l'ocupació i el benestar a la Comunitat Valenciana.
 
Segons el cap del Consell, el document de treball que s'ha presentat, "a més de donar una resposta medul·lar i immediata als reptes pendents", estableix un "camí propi" per a atendre "les singularitats, necessitats i aspiracions de la Comunitat" davant dels desafiaments de la pandèmia de COVID-19.
 
"Aquesta proposta d'estratègia -ha afirmat Puig- és un començament, una operació dinàmica en avaluació permanent, a la qual se sumaran noves propostes i projectes" i, "en aquest moment de concreció", planteja 14 projectes "seleccionats des d'una doble perspectiva: la seua capacitat per a captar fons en processos competitius i la seua potència per a impulsar la renda i l'ocupació a curt, mitjà i llarg termini".
 
Resiliència, sostenibilitat i digitalització
 
El president ha explicat en la seua intervenció que la distribució dels recursos per als projectes "respon a les prioritats europees i espanyoles: resiliència, sostenibilitat i digitalització". "Són actuacions ?ha prosseguit? que promouen transformacions estructurals mitjançant l'impuls a la transició verda i digital i la cerca d'una recuperació intel·ligent, inclusiva i protectora".
 
Així, els projectes per a la transició ecològica aglutinen el 39,3 % dels recursos, és a dir, quasi 4.900 milions d'euros; les iniciatives enfocades a la transició digital reben el 29,1 %, és a dir, més de 3.600 milions d'euros; les propostes per a reforçar la cohesió social reben el 24 %, és a dir, més de 2.800 milions d'euros, i els treballs destinats a ciència i coneixement absorbeixen el 7,6 % del total, és a dir, al voltant de 900 milions d'euros.
 
14.000 milions d'euros en 3 anys
 
"La proposta de l'Estratègia valenciana per a la recuperació ?ha assenyalat Puig? va més enllà dels fons Next Generation i preveu totes les línies d'actuació existents amb un objectiu: arribar a mobilitzar un màxim de 21.000 milions d'euros en el període 2021-2027".
 
Segons el president, "dels 140.000 milions de fons europeus que rebrà Espanya en els pròxims 3 anys, la Comunitat Valenciana aspira a gestionar-ne, almenys, el 10 %; és a dir, 14.000 milions d'euros en 3 anys".
 
Davant de "la magnitud d'aquesta mobilització de recursos per a la recuperació", el president ha reflexionat sobre el "repte majúscul" que suposa l'execució d'una quantitat cinc vegades superior en una cinquena part del temps, en al·lusió als 2.900 milions d'euros procedents de fons estructurals europeus rebuts a la Comunitat Valenciana entre 2007 i 2020.
 
"Aquesta situació ens imposa un mandat crucial", ha asseverat Puig, el qual ha apel·lat a la unió perquè, segons la seua opinió, "no hi ha temps per a malgastar i no hi ha espai per a partidismes o personalismes". "Dels gestors s'espera una gestió eficaç, àgil i coordinada, que transcendisca barreres velles i que siga capaç de crear futur", ha sentenciat.
 
14 projectes tractors
 
En la seua intervenció, el màxim responsable de l'executiu autonòmic ha desgranat els 14 projectes tractors, "transformadors i elegibles", que conformen la proposta de l'Estratègia valenciana per a la recuperació (EVR).
 
Així, el primer i el segon d'aquests aborden la digitalització tant dels serveis públics com del teixit productiu, amb especial atenció a l'educació digital, el govern intel·ligent, una justícia moderna i una sanitat digital avançada, en el primer dels àmbits, i enfocada a sectors industrials i de serveis, al sector agrari, a les empreses agroalimentàries o a l'aqüicultura, en l'altre.
 
El tercer projecte pretén reforçar la resiliència del teixit productiu valencià mitjançant instruments financers que augmenten la competitivitat empresarial, ajuden a pal·liar l'excés d'endeutament i impulsen l'ecosistema emprenedor valencià i el clúster industrial per a la salut.
 
La gestió eficient dels recursos hídrics i la protecció enfront de crescudes d'aigua, amb una intervenció integral en la gestió d'aigües residuals, actuacions sobre regadius, el projecte per a salvar l'Albufera o el pla Vega Renhace, queda prevista en el quart projecte.
 
Els projectes cinqué, sisé i seté aborden temes com el despoblament rural i la preservació de la biodiversitat ?amb iniciatives com el Pacte pels boscos i el Programa d'infància i adolescència en el medi rural?, l'energia sostenible, l'arquitectura bioclimàtica i la sostenibilitat energètica.
 
El huité projecte impulsa les infraestructures per a la competitivitat i la transició ecològica amb un pla per al transport públic per ferrocarril i transport interurbà, la potenciació d'infraestructures no motoritzades i una aposta per les electrogasolineres per a fomentar la mobilitat sostenible.
 
En l'àmbit educatiu, el nové projecte se centra en l'educació i les oportunitats per als joves amb el pla 'Ariadna', amb línies com l'aposta per l'FP, un pla de reforç de centres educatius en entorns socioeconòmics desfavorables, el reciclatge formatiu dels joves, el pla d'ocupació jove de LABORA Formació per a la millora de l'ocupabilitat o el suport a la carrera professional de joves investigadors.
 
La desena proposta s'enfoca en l'avanç del coneixement amb plans per al suport, la incorporació i la retenció d'investigadors d'excel·lència en el sistema valencià d'R+D+I; amb programes per a la transferència de resultats d'investigació a les empreses, o amb l'Estratègia valenciana d'intel·ligència artificial, entre altres aspectes.
 
L'atenció de persones queda inclosa en l'onzé projecte, amb actuacions tant d'ampliació i reforma de centres hospitalaris com de construcció, ampliació i reforma de centres d'Atenció Primària; un pla d'infraestructures de serveis socials 2020-2024, i un centre internacional d'envelliment.
 
La resta de projectes aborda la modernització del sector turístic, amb plans de digitalització, intel·ligència turística i turisme accessible, entre altres; l'aposta per infraestructures clau com el desenvolupament urbanístic de l'àrea logística Parc Sagunt II o el pol econòmic en l'Aeroport de Castelló, i, finalment, la incorporació de la visió de gènere a la societat i l'economia digital per a reduir la bretxa de gènere en l'entorn científic i tecnològic i per a donar suport en habilitats digitals les dones en risc d'exclusió.