T'interessa

Noticias

Ves enrere La Generalitat trasllada al govern central les seues aportacions perquè la Llei de qualitat de l'arquitectura 'tinga una mirada mediterrània'1

La Generalitat trasllada al govern central les seues aportacions perquè la Llei de qualitat de l'arquitectura 'tinga una mirada mediterrània'1

  • La Vicepresidència Segona organitza una trobada per a arreplegar totes les iniciatives que fomenten la qualitat de l'arquitectura amb perspectiva valenciana
  • La trobada s'ha organitzat juntament amb l'Ajuntament de València i el Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha organitzat una trobada per a debatre sobre l'avantprojecte de la futura Llei de qualitat de l'arquitectura i sumar-se així al procés participatiu obert novament pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana després de ser aprovat pel Consell de Ministres el proppassat 26 d'octubre.

Segons ha explicat el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, es tracta de traslladar al Govern d'Espanya totes aquelles propostes que aporten una mirada mediterrània a aquesta futura norma.

Per això, considera "fonamental" una llei d'arquitectura i qualitat de l'entorn construït que arreplegue "les aportacions valencianes, no sols per una qüestió merament identitària, sinó per a reivindicar el valor de la nostra arquitectura vernacla i tradicional que, al llarg de la història, ha sigut capaç d'establir una relació harmònica amb el seu medi". Això significa "establir una manera de viure estable entre l'ecosistema rural i l'urbà amb respecte pel medi ambient".

Així mateix, ha indicat que "l'arquitectura del demà ha d'erigir-se entorn de la transició ecològica". En aquest sentit, s'ha referit al paper fonamental de l'arquitectura "en la transformació de l'entorn construït en el qual habitem i les enormes possibilitats que açò ofereix per a desenvolupar un model socialment més just i ecològicament més sostenible".

A través d'aquesta trobada es pretén donar continuïtat al treball ja iniciat el passat 11 de febrer quan va tindre lloc la primera jornada sobre la llei (llavors de qualitat de l'arquitectura i l'entorn construït), i l'objectiu de la qual va ser debatre, analitzar i arreplegar totes les propostes que permeten aportar una perspectiva valenciana i de la cultura mediterrània a la futura norma.

Cal recordar que d'aquesta primera sessió de treball es va elaborar un document en format relatoria que es va traslladar al Ministeri per a sumar-se al procés participatiu obert en aquell moment.

En el marc d'aquest nou període d'exposició pública, el grup d'experts reunit llavors ha représ els treballs analitzant l'evolució del text i les possibilitats d'atendre les necessitats específiques del context mediterrani, fent insistència en aquesta visió de l'arquitectura com a instrument de cohesió social.

"Sens dubte, l'arribada dels fons NextGeneration i l'oportunitat de reconstrucció que suposen fan d'aquesta norma una eina imprescindible per a vehicular la inversió, de manera que supose una transformació del sector en què es fomente la innovació aplicada per a aconseguir espais més responsables amb el medi ambient i les persones", segons el vicepresident.

Transició ecològica

Un dels aspectes que més s'ha destacat és el valor que dona l'avantprojecte a la capacitat transformadora de l'arquitectura i la necessitat de potenciar la seua faceta més sostenible per a facilitar "la necessària transició ecològica i aconseguir la resiliència territorial més alta, un vector que preocupa especialment la Comunitat Valenciana, considerant la vulnerabilitat del territori mediterrani", ha assenyalat Illueca.

Per tot això, aquesta segona trobada s'ha centrat a aportar totes aquelles propostes que ajuden a actualitzar el document i que es tradueixen en un decàleg consensuat que es remetrà al MITMA. En aquest es fa molta insistència en la incorporació dels principis mediterranis que fan valdre la vivor de l'espai públic, la cosmovisió de les seues ciutats o la vulnerable riquesa del seu territori.

En la trobada han participat, per part de la Vicepresidència Segona, la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto; la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), Begoña Serrano; la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona; i el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio.

També hi han assistit representants de diverses institucions, com el president de la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Carles, Manuel Muñoz; del Consell Valencià de Cultura, Vicente González; de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, Luis del Romero; el vicepresident de la Confederació Nacional de la Construcció, José Luis Santa Isabel; David Éstal, del gabinet d'Alcaldia de València; el coordinador de l'Àrea d'Urbanisme de València, Carlos Fernández; el degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Luis Sendra, i Fabian Llisterri, de la Unió Internacional d'Arquitectes.