T'interessa

Noticias

Ves enrere La Generalitat lidera la lluita contra la bretxa digital a Espanya

La Generalitat lidera la lluita contra la bretxa digital a Espanya

  • El director general de TIC inaugura una jornada tècnica per a avançar en la cooperació amb altres autonomies, que permeta l'intercanvi de recursos de formació i certificació
  • García Duarte: “Col·laboració i consens són la clau per a superar els reptes humans i tecnològics que implica la digitalització”

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha inaugurat una jornada tècnica per a avançar en la col·laboració interadministrativa de la Generalitat i sis comunitats més, en el marc del conveni per al foment de les competències digitals.

García Duarte ha destacat que “la col·laboració i el consens són eines clau en l'estratègia de la Generalitat per a superar els reptes humans i tecnològics que implica continuar avançant en la digitalització de la societat, i les comunitats tenim el deure de compartir les nostres bones pràctiques de gestió per a millorar la vida de la ciutadania i lluitar contra la bretxa digital”.

L'objectiu del conveni, en el qual s'emmarca aquesta jornada, és impulsar la col·laboració interadministrativa entre autonomies i garantir que tota la ciutadania i el personal empleat públic adquireixen unes competències digitals bàsiques, frenant la bretxa digital, al mateix temps que es promou la transformació digital per a un canvi del model econòmic.

Així, les comunitats col·laboradores poden gaudir de recursos compartits per a avançar en la digitalització i el desenvolupament de capacitats digitals bàsiques, la qual cosa implica una reducció de costos i esforç individual.

La Generalitat participa a través de la Direcció General per a la Lluita contra la Bretxa Digital i compta amb el suport per a la seua execució de la DGTIC. A més, aporta, principalment, la seua experiència en formació en línia i en la generació de continguts, tant a través de la plataforma eFormació com el Centre d'Entrenament Digital.

García Duarte ha destacat que en aquest fòrum “intercanviem les nostres experiències i les iniciatives que estem impulsant en cada territori, que considerem que podem compartir per a aportar valor afegit a la resta dels nostres col·laboradors”.

Set comunitats adherides

El director general de TIC ha confirmat que “ja som set comunitats autònomes les que hem signat el conveni i el grup continua creixent, perquè n'hi ha noves que es troben en ple procés d'adhesió. Amb aquesta iniciativa pretenem generar sinergies que puguen beneficiar la ciutadania a través de la col·laboració interadministrativa”.

El mes de febrer passat va tindre lloc la reunió d'arrancada del conveni de competències digitals, subscrit inicialment per la Generalitat i els governs autonòmics de Castella i Lleó i la Junta d'Andalusia. Durant aquesta reunió es va constituir la Comissió de Seguiment i va tindre lloc la primera reunió de treball de la mesa tècnica.

La cita va servir, també, per a donar la benvinguda als governs de tres noves comunitats autònomes: la Xunta de Galícia, el Govern de Navarra i la Junta d'Extremadura. Des de llavors, s'ha sumat al conveni el Govern de la Regió de Múrcia i han sol·licitat la seua adhesió dues regions més.

Fons, formació i certificació

Segons García Duarte, “durant la reunió, s'ha debatut sobre els canvis substancials i inesperats que s'han produït en el plantejament del component 19 i com resoldre la problemàtica associada al Pla nacional de competències digitals, ja que és necessari definir una nova estratègia conjunta”.

El component 19 del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) té com a objectiu garantir la formació i la inclusió digital de la ciutadania i els treballadors. Aquest component s'articula a través del Pla nacional de competències digitals, que pretén assegurar que tota la ciutadania compta amb les eines necessàries per a adquirir i desenvolupar competències digitals.

Finalment, durant la reunió s'ha debatut sobre quin ha de ser el sistema per a l'autodiagnòstic en competències digitals i per a la certificació de nivell, així com sobre la creació d'un certificat nacional i les iniciatives de certificació de les comunitats autònomes col·laboradores.