T'interessa

Noticias

Ves enrere La Generalitat adequa la caracterització climàtica del Codi Tècnic de l'Edificació a la realitat de la Comunitat

La Generalitat adequa la caracterització climàtica del Codi Tècnic de l'Edificació a la realitat de la Comunitat

  • Quasi el 50 % de municipis de la Comunitat Valenciana poden rebaixar la seua zona climàtica d'hivern
  • L'adequació facilitarà l'accés als fons europeus per a la rehabilitació d'edificis en aquests municipis

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball han impulsat de manera conjunta la zonificació climàtica de la Comunitat Valenciana a partir de registres reals de temperatura i radiació.

Aquest atles climàtic millora la caracterització climàtica dels municipis per a l'ús en el compliment de les exigències bàsiques del requisit d'estalvi d'energia del Codi Tècnic de l'Edificació d'Espanya ?CTE? i els procediments de certificació energètica d'edificis.

A l'hora de rehabilitar un edifici és fonamental ajustar les necessitats energètiques dels habitatges a la realitat climàtica del seu emplaçament i així assolir el màxim confort amb el mínim consum energètic i impacte mediambiental. Per a determinar la zona climàtica corresponent a cada emplaçament s'estableixen zones identificades mitjançant una lletra, corresponent a la divisió d'hivern (?, A, B, C, D i E) i un número per a la classificació d'estiu (1, 2, 3 i 4).

Segons els càlculs realitzats amb aquesta metodologia, dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, 265 en redueixen la severitat climàtica d'hivern (SCI). En paraules del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, "amb aquest treball certifiquem una vegada més el nostre compromís amb la realitat concreta de la Comunitat Valenciana i avancem en l'ajust raonable de les exigències en el dia a dia de les persones".

La zona climàtica en què es troba un edifici serveix per a establir els valors límit de consum d'energia primària, quantificar les necessitats energètiques de l'habitatge i estimar les emissions de CO2.

La demanda de calefacció o refrigeració d'un immoble i, per consegüent, el seu consum d'energia primària serà superior o inferior en funció de les condicions ambientals de la ubicació que tinga i, per tant, de la seua zona climàtica. Això condiciona l'elecció dels materials i el disseny dels elements constructius emprats.

Accés als fons europeus per a la rehabilitació

En aquest context és important assenyalar que per a optar a les ajudes a la rehabilitació d'habitatges dels fons europeus Next Generation, els edificis situats en zones climàtiques C, D i E hauran d'assolir, a més d'una reducció d'un 30 % de consum d'energia primària no renovable, una reducció addicional en la demanda de calefacció i refrigeració.

Segons el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, "aquesta fotografia actualitzada de l'atles de la Comunitat Valenciana implica que, tenint en compte la nova zonificació, 167 municipis quedarien exempts d'aquesta obligació i 49 rebaixarien l'exigència del 35 % al 25 %, la qual cosa rebaixa considerablement les exigències tècniques i facilita, per tant, l'accés a aquests fons tan necessaris a moltes persones."

En l'elaboració del document han participat la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica; l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), i l'àrea d'Energia de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace Energia). Hui en dia es troba en tramitació per a ser document reconegut perquè es puga usar en el CTE.

Més informació: consultar ací