T'interessa

Noticias

Ves enrere La Conselleria d’Habitatge imparteix sessions informatives sobre els fons europeus a través de la xarxa d’oficines Xaloc

La Conselleria d’Habitatge imparteix sessions informatives sobre els fons europeus a través de la xarxa d’oficines Xaloc

  • La xarxa d’oficines Xaloc està sent punt de difusió i assessorament sobre les ajudes a la rehabilitació d’habitatges en relació amb els fons europeus
  • El director general de Qualitat i Rehabilitació explica en aquestes oficines les condicions del programa d’ajudes de rehabilitació i millora de l’eficiència energètica d’habitatges

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha organitzat algunes sessions de formació, a través de les diverses oficines de la xarxa Xaloc, per a donar a conéixer el ventall de subvencions i ajudes existents a la rehabilitació i la millora de l’eficiència energètica d’habitatges en el marc dels fons europeus Next Generation EU.

El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, imparteix aquestes reunions informatives a les oficines Xaloc a fi d’acostar a ciutadania, col·lectius socials, institucions locals o mancomunitats les diverses ajudes a les quals poden accedir per a adequar l’habitatge a les necessitats actuals i també poder resoldre possibles dubtes o problemes sobre habitatge.

Aquestes sessions informatives impartides a les seus de la xarxa Xaloc es basen en una exposició del director general i en la intervenció de diversos tècnics amb formació especialitzada en fons europeus.

En l’actualitat, segons ha assenyalat Alberto Rubio, les oficines de la xarxa Xaloc “tenen un paper decisiu en la difusió, la gestió i l’assessorament en ajudes i subvencions de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, sobretot pel que fa al programa Next Generation EU”.

Ajudes a la rehabilitació d’habitatges

El programa d’ajudes que ha posat en marxa la Conselleria d’Habitatge està integrat en el denominat component 2 del Pla de recuperació, transformació i resiliència d’Espanya, que engloba les ajudes a la rehabilitació i la millora del parc d’habitatge edificat. Concretament per a 2022, la Conselleria compta amb un pressupost inicial de quasi 21 milions d’euros, que s’incrementarà amb més de 100 milions una vegada s’haja esgotat aquest.

Alberto Rubio ha recordat “la necessitat de la rehabilitació i la millora de l’eficiència energètica als edificis”, que es demostra a través d’un estudi realitzat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Segons l’INE, a Espanya, prop del 45 % dels edificis són anteriors a 1980, un percentatge que s’eleva al 50 % en el cas dels edificis d’ús residencial.

A més, ha assenyalat que “si s’analitza la qualitat dels edificis existents a partir de les qualificacions energètiques, s’observa que més del 81 % dels edificis existents se situen en les lletres E, F o G, en termes d’emissions. El percentatge creix al 84,5 % dels edificis en el cas del consum energètic, la qual cosa posa de manifest com és d’important el potencial de la rehabilitació energètica”.

Un altre dels aspectes que s’ha destacat és la novetat, en aquesta convocatòria de 2022, de la presència dels agents i els gestors de la rehabilitació, que està sent fonamental en el procés de tramitació de les sol·licituds.

Així mateix, les figures de l’agent de la rehabilitació i el gestor de la rehabilitació actuen d’enllaços entre el que demanen les persones i l’Administració autonòmica. El gestor de la rehabilitació és un intermediari que pot ser tècnic o no, està donat d’alta en el Registre autonòmic i “té la capacitat per a orientar i, en nom de la comunitat de propietaris, sol·licitar l’ajuda, garantint que la documentació presentada compleix amb els requisits de l’ajuda”.

Mentre que l’agent de la rehabilitació “és un agent que té capacitat promotora, és a dir, sobretot seran constructores o promotores”, explica el director general de Qualitat. Quan una comunitat de propietaris decideix començar l’obra, “nomena un agent de la rehabilitació que s’ocuparà de tot el procés” des de l’inici, com ara sol·licitar l’ajuda, percebre els diners o buscar el finançament necessari, fins al lliurament de les claus d’aquesta obra acabada.

Cal recordar que el termini de presentació de sol·licituds per a aquestes ajudes continua obert i expira l’1 de desembre de 2022. A més es pot completar aquesta informació i contactar-hi a través de la pàgina web  Renoveu.

Xarxa Xaloc de finestreta única d’habitatge

Les oficines Xaloc són un servei de finestreta única en matèria d’habitatge, rehabilitació i regeneració urbana, que formen part d’una xarxa d’oficines repartides pels municipis de la Comunitat Valenciana. L’objectiu d’aquestes seus és —com ha subratllat el director general de Coordinació de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi— facilitar un accés més pròxim a la informació i assolir una gestió més ràpida i eficaç per a la ciutadania.

Actualment hi ha convenis vigents amb diversos ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, amb la qual cosa s’ha aconseguit posar en marxa 18 oficines, que es reparteixen en 15 municipis, i 3 més en mancomunitats.

Així mateix, segons ha anunciat Marc Aparisi, està prevista l’obertura de 4 oficines noves que seran rellevants, com ho són les de la Mancomunitat de l’Alt Palància, la Mancomunitat de la Costera, la Mancomunitat de la Safor i de València.