T'interessa

Noticias

Ves enrere La Conselleria d'Habitatge presenta davant d'assessors fiscals les desgravacions per a la rehabilitació

La Conselleria d'Habitatge presenta davant d'assessors fiscals les desgravacions per a la rehabilitació

  • El director general de Qualitat ha explicat a l'Associació Professional d'Assessors Fiscals els avantatges fiscals de les ajudes de rehabilitació i millora de l'eficiència energètica d'habitatges
  • Ha insistit en els paràmetres que han de complir les obres per a beneficiar-se del tipus reduït de l'IVA del 10 %

El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha exposat en la jornada 'Ajudes per a la rehabilitació energètica d'habitatges i edificis', que ha tingut lloc a la seu de l'Associació Professional d'Assessors Fiscals de la Comunitat Valenciana (APAF-CV), les diverses subvencions que hi ha i els avantatges fiscals per a la rehabilitació i la millora de l'eficiència energètica d'habitatges en el marc dels fons europeus Next Generation EU.

Alberto Rubio ha donat a conéixer els beneficis fiscals i els impostos regulats que afecten l'activitat (IVA i IRPF), tant les actuacions de rehabilitació en què es redueix un 30 % el consum d'energia primària no renovable, com les ajudes econòmiques a actuacions de rehabilitació d'edificis d'habitatges i d'habitatges.

Així mateix, ha destacat la necessitat de la rehabilitació i la millora de l'eficiència energètica en els edificis, que es demostra a través d'un estudi realitzat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons l'INE, prop del 45 % dels edificis són anteriors a 1980, un percentatge que s'eleva al 50 % en el cas dels edificis d'ús residencial. Aquesta situació afecta 9,7 milions d'habitatges principals i prop de 5,5 milions d'edificis residencials.

Al seu torn, en l'estudi s'estima que al voltant d'1 milió d'habitatges estan en estat deficient, roín o ruïnós. A més, si s'analitza la qualitat dels edificis existents a partir de les qualificacions energètiques, s'observa que més del 81 % d'aquests edificis se situen en les lletres E, F o G, en termes d'emissions. El percentatge creix al 84,5 % dels edificis en el cas del consum energètic, la qual cosa posa de manifest com és d'important el potencial de la rehabilitació energètica.

En aquest sentit, s'obri una oportunitat única per a escometre la necessària rehabilitació del parc construït d'habitatges per mitjà de la combinació, atesa la seua compatibilitat, entre les ajudes a fons perdut i els avantatges fiscals. És important destacar que aquestes ajudes no computen com a ingrés en la declaració de la renda, de manera que es resol així un problema històric i es respon, per tant, a una legítima reivindicació del sector.

Tres tipus de deduccions en l'IRPF

Hi ha tres tipus de deduccions en l'IRPF per a actuacions de millora de l'eficiència energètica, referida a disminució de demanda o consum en habitatges i edificis. Una de les quals és la deducció del 20 % de les quantitats satisfetes entre el 6 d'octubre de 2021 i el 31 de desembre del mateix any, de les obres realitzades en habitatge habitual per a reduir la demanda de calefacció.

En aquest cas, la reducció de la demanda de calefacció i refrigeració ha de ser d'almenys un 7 %, i es necessita un certificat. La base màxima de deducció serà de 5.000 euros a l'any.

La segona de les deduccions és la del 40 % de les quantitats pagades, en el mateix període esmentat anteriorment, de les obres realitzades en habitatge habitual, llogat o amb expectatives de lloguer, per a reduir el consum d'energia primària no renovable, d'almenys un 30 %, o aconseguir que es millore la qualificació energètica per a obtindre una classe A o B, i es necessita el certificat del tècnic competent. La base màxima de deducció serà de 7.500 euros a l'any.

La tercera deducció és del 60 % de les quantitats abonades, del mateix període de 2021, de les obres realitzades per propietaris d'habitatges en edificis d'ús predominantment residencial, per a millorar l'eficiència energètica de l'edifici.

Les condicions seran les mateixes que en la segona classe de deducció i la base màxima de deducció serà de 5.000 euros a l'any, i no ha de superar els 15.000 euros d'acumulada.

El moment de deduir-se per a les dues primeres classes de deducció és en el període impositiu en què s'expedisca el certificat, i sempre abans de l'1 de gener de 2023. No obstant això, per a la tercera, el moment de la bonificació serà en cada un dels tres exercicis (2021, 2022 i 2023).

Alberto Rubio també ha tractat la qüestió que afecta els paràmetres que han de complir les actuacions de rehabilitació per a beneficiar-se del tipus reduït de l'IVA del 10 %, que és una aplicació important per al càlcul de costos en les actuacions de rehabilitació.

La reducció de l'IVA afecta dos grups d'actuacions beneficiades: les obres de rehabilitació d'edifici i obres anàlogues i connexes a la rehabilitació, i les obres de renovació i reparació d'habitatges. Pel que fa al primer grup, obres de rehabilitació d'edifici i obres anàlogues i connexes a la rehabilitació, en el cas de les obres de rehabilitació d'edificis hauran de complir dos requisits: el requisit qualitatiu i el quantitatiu.

El requisit més important consisteix en el fet que l'objectiu principal de les obres siga la reconstrucció de l'edificació i que més del 50 % del cost total del projecte de rehabilitació es corresponga amb obres de consolidació o tractament d'elements estructurals, façanes o cobertes.

El segon dels requisits és que el cost total de les obres o el cost del projecte de rehabilitació excedisca del 25 % del preu d'adquisició o del valor de mercat de l'edificació abans de la seua rehabilitació, excloent-hi el valor del sòl.

En el cas de les obres anàlogues a la rehabilitació, es refereix a les d'adequació estructural que proporcionen a l'edificació condicions de seguretat constructiva; les de reforç o adequació de fonamentació, pilars o forjat; les d'ampliació de la superfície construïda; les de reconstrucció de façanes i patis interiors, i les d'instal·lació d'elements elevadors, inclosos els destinats a salvar barreres arquitectòniques.

Sobre les obres connexes a la rehabilitació, es refereix a treballs d'obra, llanterneria i fusteria. També les destinades a la millora i l'adequació de tanques, instal·lacions elèctriques, aigua, climatització i protecció contra incendis, i les que es relacionen amb les obres de rehabilitació energètica, reducció de demanda energètica i fonts d'energia renovable. El seu cost total ha de ser inferior al derivat de les obres de consolidació o tractament d'elements estructurals, façanes o cobertes.

El segon grup d'actuacions, obres de renovació i reparació d'habitatges, correspon a les edificacions en què almenys el 50 % de la superfície construïda es destina a aquest ús.

Quan hi haja la circumstància que no es considere l'obra com a rehabilitació, les obres tributaran al tipus reduït si el destinatari utilitza l'habitatge per a ús particular, si les obres han conclòs almenys dos anys abans de l'inici d'aquestes últimes i si la persona que realitze les obres no aporta materials per a executar-les, o el seu cost no excedeix del 40 % de la base imposable de l'operació.