T'interessa

Noticias

Ves enrere Illueca: 'La rehabilitació i els nous mètodes de construcció són una peça fonamental del Pacte Verd Europeu i els fons NextGeneration'

Illueca: 'La rehabilitació i els nous mètodes de construcció són una peça fonamental del Pacte Verd Europeu i els fons NextGeneration'

  •  El vicepresident segon i conseller d'Habitatge inaugura la jornada 'Un nou pacte verd: els fons europeus per a la rehabilitació'
  • Afirma que suposen "la suspensió de l'austeritat i l'establiment de criteris mediambientals i socials en l'ús dels fons"

 

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge ha inaugurat la jornada 'Un nou pacte verd: els fons europeus per a la rehabilitació', organitzada per la Vicepresidència Segona a través de la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica i l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), en col·laboració amb Save the Homes.

Illueca ha afirmat que tant "la rehabilitació com els nous mètodes de construcció són una peça fonamental del Pacte Verd Europeu i, per tant, dels fons NextGeneration". Un encaix que ofereix a Espanya "l'oportunitat per a afrontar amb èxit algunes de les deficiències estructurals més marcades del seu parc edificat".

Cal tindre en compte que l'actual parc immobiliari compta amb una edat mitjana de 45 anys i només el 0,3 % ha realitzat alguna actuació de rehabilitació energètica. "Aquest desajust només el pot adreçar la intervenció pública", ha remarcat Illueca. Per a fer-ho, "tenen un paper fonamental els fons NextGeneration, un punt i a part en la història de la UE" que ha suposat "la suspensió de l'austeritat i l'establiment per part de les institucions públiques de criteris mediambientals i socials en l'ús dels fons".

Aquesta reorientació del desenvolupament econòmic significa "passar de mesurar el creixement en termes de rendibilitat a avaluar l'èxit en funció de la consecució d'objectius comuns ambiciosos". Un canvi de paradigma que, segons ha declarat el vicepresident, s'hauria d'haver produït fa molt de temps.

Davant d'aquesta situació, Illueca ha recordat el seu anunci recent de destinar 124 milions d'euros a actuacions de rehabilitació i regeneració urbana entre 2021 i 2023. Una mesura que s'emmarca amb l'arribada dels fons europeus; comportarà la rehabilitació de 17.314 habitatges públics i privats, i suposarà la xifra pressupostària més gran que la Generalitat ha destinat a aquesta activitat fonamental per al futur del sector de l'edificació.

Per a assolir aquests objectius, Illueca ha destacat la necessitat d'elaborar una actuació coordinada que implique tots els agents rellevants de la societat civil, el sector privat i tots els escalons institucionals. Per aquest motiu és tan important aquesta jornada, que contribueix a establir aquest diàleg imprescindible entre l'Administració pública i la resta d'agents rellevants del sector de l'edificació.

Per a ajudar a reparar els danys socioeconòmics que ha causat la pandèmia, la UE ha acordat un pla de recuperació que liderarà el camí cap a l'eixida de la crisi. La Comunitat Valenciana ja té adjudicats per a enguany més de 864 milions d'euros procedents del Mecanisme europeu de recuperació i resiliència, un dels fons que componen el NextGenerationEU.

Participants

Després de l'obertura de la jornada del vicepresident segon, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha parlat sobre el finançament públic del pla estatal i autonòmic a través dels fons NextGeneration i el Pla de recuperació. En la seua intervenció, ha manifestat que aquests quantiosos fons europeus "assenyalen la rehabilitació com a àrea prioritària en el sector i ens proporcionen, per tant, una oportunitat inèdita per a impulsar aquest canvi estructural necessari a la Comunitat Valenciana".

A continuació, el director general d'Urbanisme, Vicente García Nebot, s'ha centrat en les oportunitats que representen les ECU en l'agilització d'atorgament de llicències.

A continuació ha tingut lloc una taula redona en què s'han analitzat els agents tècnics i professionals involucrats en el procés de rehabilitació. Hi han participat el degà del COA-CV, Luis Sendra; el secretari del CCOAAT-CV, Federico Esteve; la presidenta de la demarcació de València del COII-CV, Nieves Romero, i el president del Col·legi d'Administradors de Finques de València i Castelló, Sebastián Cucala.

A continuació, els agents de gestió i finançament dins d'aquest procés de rehabilitació han esdevingut els protagonistes de la taula redona següent, en què han intervingut la directora general de l'Agència Tributària Valenciana, Sonia Díaz; el president d'AVS-Comunitat Valenciana, Antonio Martínez; el cap d'Urbanisme de Gandia, Jorge Hervás; el secretari de la Unió de Consumidors-CV, Vicente Inglada; el director de Negoci Estratègic de Deutsche Bank, José Antonio Aguilera, i el president de Fecoval, José Luis Santa Isabel.

L'última part de la jornada s'ha centrat, d'una banda, en les experiències de la xarxa Xaloc, de gestió d'oficines de finestreta única d'habitatge, de la mà del director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi, i la directora de l'IVE, Begoña Serrano. D'altra banda, la directora de l'Entitat de Certificació IVE i la secretària, Mar Alonso i Isabel de los Ríos, respectivament, han parlat sobre els registres de les empreses i els professionals com a agilitzadors dels processos i garantistes de qualitat.