T'interessa

Noticias

Ves enrere Habitatge convoca les ajudes per a la rehabilitació d'edificis i la millora de l'eficiència energètica

Habitatge convoca les ajudes per a la rehabilitació d'edificis i la millora de l'eficiència energètica

  • La quantia de la subvenció ascendeix a 20.833.090 euros
  • El termini de presentació telemàtica de sol·licituds comença l'11 d'abril i expira l'1 de desembre de 2022

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica convoca les ajudes del Programa d'ajuda a les actuacions de rehabilitació en l'àmbit d'edifici i de millora de l'eficiència energètica en habitatges per a l'exercici 2022, del Pla de recuperació, transformació i resiliència d'Espanya finançat per la Unió Europea, a través dels fons Next Generation EU.

Aquestes ajudes tenen per objecte, tant en l'àmbit urbà com rural, el finançament d'obres de rehabilitació, sense cap mena de limitació en el seu objecte, en els edificis d'ús predominant residencial. Inclouen, no obstant això, l'exigència d'una millora acreditada de l'eficiència energètica, amb especial atenció a l'envolupant edificatòria en edificis de tipologia residencial col·lectiva, incloent-hi els seus habitatges, i en els habitatges siguen unifamiliars o pertanguen a edificis plurifamiliars.

Pla de recuperació, transformació i resiliència

El pla permet el desenvolupament d'una sèrie de projectes per a la realització de reformes estructurals, i l'objectiu de les quals pretén la recuperació econòmica després de la pandèmia causada per la COVID-19 i una transformació més resilient i inclusiva.

Aquest pla s'inclou, a més, en el marc del Mecanisme de recuperació i resiliència de la Unió Europea que estableix el Reglament 2021/241.

El component 2 d'aquest pla se centra específicament en l'impuls de les actuacions de rehabilitació i millora del parc edificatori i habitatge. Aquest component pretén assolir els objectius europeus i nacionals en matèria de sostenibilitat, en entorns urbans i rurals, segons les seues característiques i el gran potencial de millora.

Actualment, es considera que, a Espanya, prop del 45 % dels edificis són anteriors a 1980, la qual cosa es tracta d'un percentatge que s'eleva fins al 50 % en el cas dels edificis d'ús residencial i una xifra de 9,7 milions d'habitatges. Al mateix temps, s'estima que vora 1 milió d'habitatges estan en estat deficient, roín o ruïnós.

A més, si s'analitza la qualitat dels edificis que hi ha a partir de les qualificacions energètiques, s'observa que més del 81,0 % dels edificis que hi ha se situen en les lletres E, F o G, en termes d'emissions. El percentatge creix fins al 84,5 % dels edificis, en el cas del consum energètic, la qual cosa posa de manifest el potencial important de la rehabilitació energètica.

No obstant això, els edificis que assoleixen la millor qualificació, la lletra A, no arriben el 0,3 % del total en el cas de les emissions i se situen en el 0,2 % en el cas de consum energètic. A això se suma que més d'un 75 % dels edificis residencials no són accessibles i, del total d'edificis residencials que tenen 4 plantes o més, al voltant d'un 40 % no disposa d'ascensor.
Segons l'anàlisi realitzada per a l'Eresee, l'activitat de rehabilitació va experimentar un creixement notable entre els anys 2017 i 2019, amb un increment del 10 % en el nombre d'edificis rehabilitats i del 35 % en el pressupost.
No obstant això, el ritme resulta prou inferior i insuficient per a complir els objectius establits en el Pla nacional integrat d'energia i clima (PNIEC) 2021-2030. L'objectiu d'aquest és la rehabilitació d'un total d'1.200.000 d'habitatges en el conjunt del període, començar amb 30.000 habitatges a l'any en 2021 i finalitzar amb 300.000 habitatges a l'any en 2030.

Finançament i condicions de la concessió de les ajudes

La quantia màxima d'ajudes per a aquesta convocatòria, que aporta la Generalitat, juntament amb el suport del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través de l'Instrument europeu de recuperació, transformació i resiliència per a la rehabilitació en l'àmbit d'edifici, ascendeix a 20.873.090 euros.