T'interessa

Noticias

Ves enrere Héctor Illueca: 'L'aportació al PIB de l'economia valenciana de les ajudes a la rehabilitació del parc edificat dels fons europeus serà de 1.417 milions'

Héctor Illueca: 'L'aportació al PIB de l'economia valenciana de les ajudes a la rehabilitació del parc edificat dels fons europeus serà de 1.417 milions'

  • El vicepresident segon presenta la jornada 'Ajudes a la rehabilitació d'edificis i habitatges Next Generation'
  • Afirma que el Pla de recuperació ha de "reforçar la inversió pública i privada per a reorientar el model productiu, impulsar la transició verda i l'eficiència energètica"

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha destacat que "l'aportació dels fons europeus a les actuacions de rehabilitació i millora del parc edificat a l'economia valenciana serà de 19.755 llocs de treball directes i 1.417 milions d'euros d'aportació al PIB", d'acord amb les dades del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Héctor Illueca ha fet aquest anunci durant la presentació de la jornada 'Ajudes a la rehabilitació d'edificis i habitatges Next Generation. Presentació de la convocatòria i eines complementàries', que ha tingut lloc a València. Una trobada organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, conjuntament amb l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), la Xarxa d'Administracions Locals i Comarcals d'Habitatge, Save the Homes i la UE.

Aquestes ajudes formen part del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d'Espanya, que, segons ha explicat Illueca, aposta per "un projecte de país que requereix la implicació i el compromís de tots els agents econòmics i socials" i que té com a eix fonamental "reforçar la inversió pública i privada per a reorientar el nostre model productiu, impulsar la transició verda, la descarbonització i l'eficiència energètica".

En l'actualitat, el 50 % dels edificis d'ús residencial d'Espanya és anterior a 1980 i, en termes de qualificacions energètiques, el 81 % dels edificis se situen en les lletres E, F o G, la qual cosa es tradueix en emissions elevades.

Amb aquest pla de recuperació es pretén "reactivar el sector de la rehabilitació per a generar ocupació i activitat a curt termini", però també "garantir un ritme de renovació sostenible del parc edificat a mitjà i llarg termini", ha comentat el vicepresident. Tot això amb un enfocament integral en què l'eficiència energètica va acompanyada de millores en termes d'accessibilitat, conservació i millora de la seguretat.

Amb aquest objectiu naixen les ajudes a la rehabilitació d'edificis i habitatges Next Generation, que hui s'han presentat i que enguany, segons ha anunciat Illueca, compten amb un pressupost inicial de 20 milions d'euros. Una quantitat que pot arribar als 200 milions d'euros "si hi ha una important mobilització del sector de l'edificació en el seu conjunt".

Per a assolir una gestió eficaç d'aquests fons, el vicepresident ha recalcat el paper que tindran les figures dels gestors i els agents de la rehabilitació i la xarxa Xaloc, les oficines de política d'habitatge sobre les quals recaurà la consolidació del model d'oficines de rehabilitació a la Comunitat Valenciana.

Ordre d'ajudes

El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha sigut l'encarregat d'explicar les bases reguladores per a la concessió de subvencions del programa d'ajuda a les actuacions de rehabilitació a escala d'edifici i del programa d'ajuda a les actuacions de millora de l'eficiència energètica en habitatges del Pla de recuperació, transformació i resiliència, i es convoquen les ajudes per a 2022 i 2023.

Aquestes ajudes tenen per objecte finançar obres o actuacions en els edificis d'ús residencial amb què s'obtinga una millora acreditada de l'eficiència energètica, amb especial atenció a l'envolupant edificatori en edificis de tipologia residencial col·lectiva, incloent-hi els seus habitatges, i en els habitatges, siguen unifamiliars o plurifamiliars.

Podran accedir a aquestes ajudes persones propietàries o usufructuàries d'habitatges unifamiliars aïllats o agrupats en fila i d'edificis existents de tipus residencial d'habitatge col·lectiu; administracions públiques i entitats de dret públic propietàries d'immobles; comunitats de propietaris; empreses arrendatàries o concessionàries, així com cooperatives.

Entre les actuacions subvencionables estan les de millora o rehabilitació d'edificis d'habitatges, sempre que s'obtinga una reducció de com a mínim un 30 % en l'indicador de consum d'energia primària no renovable; aquelles en què s'assolisca una reducció de la demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració d'almenys el 7 %, i actuacions de modificació o substitució d'elements constructius de l'envolupant tèrmic.

La inversió màxima subvencionable en cas que es tracte de rehabilitació d'edificis pot assolir els 23.500 euros en famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. En cas que es tracte de millora de l'eficiència energètica, l'ajuda que es concedirà serà del 40 % del cost de l'actuació, amb un límit de 3.000 euros. Per a poder sol·licitar aquestes ajudes el cost de l'actuació ha de ser igual o superior a 1.000 euros per habitatge.

El procediment de concessió d'aquestes subvencions serà el de concurrència competitiva, per ordre rigorós de presentació de les sol·licituds, fins que s'esgoten els fons. El termini per a la presentació de la sol·licitud s'iniciarà a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' i conclourà l'1 de desembre de 2022, inclusivament.

Intervinents

Seguint amb la jornada, a continuació, el director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi, ha sigut l'encarregat de presentar les oficines Xaloc de la Comunitat. Posteriorment, l'arquitecta de l'IVE Ana Sanchis ha presentat l'eina 'renovEU' per a l'anàlisi de viabilitat de la rehabilitació, en el marc dels fons europeus.

La jornada ha continuat amb les intervencions de la directora i la secretària de l'Entitat de Certificació de l'IVE, Mar Alonso i Isabel de los Ríos, respectivament, les quals han explicat el compliment dels requisits exigits als projectes arquitectònics: gestió de residus, circularitat i DNSH; funcionament dels registres de professionals IEE i administradors de finques i d'empreses de rehabilitació, i registres d'entitats col·laboradores en l'agilització de tràmits. Ha tancat la jornada el director general d'Habitatge i Sòl del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Javier Martín.

A la jornada han assistit el director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco; el director general d'Urbanisme, Vicente García Nebot, i la directora general de l'Ivace, Júlia Company.

Així mateix, han estat presents representants dels col·legis d'aparelladors, arquitectes, agents immobiliaris, promotors immobiliaris, administradors de finques, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, la Unió de Consumidors, Tyrius, AVS Gestors Públics i municipis adscrits a la Xarxa Xaloc.