T'interessa

Noticias

Ves enrere Héctor Illueca destaca a Oliva la importància dels Fons Next Generation per a la rehabilitació de barris

Héctor Illueca destaca a Oliva la importància dels Fons Next Generation per a la rehabilitació de barris

Vivienda

  • El vicepresident segon es reuneix amb l’alcaldessa per a conéixer el projecte presentat per l’Ajuntament
  • La convocatòria està dotada amb 87,5 milions per als municipis de la Comunitat Valenciana que aspiren a les ajudes

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, s’ha reunit amb l’alcaldessa d’Oliva, Yolanda Balaguer, per a conéixer la proposta del municipi en la zona Institut Vell presentada a les ajudes de rehabilitació de barris dels Fons Next Generation EU. A la reunió també han assistit la responsable d’habitatge municipal, Ioana Sintimbrean, i el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar.

Illueca ha destacat “la importància de poder compartir amb l’alcaldessa d’Oliva i el seu equip les possibilitats que els fons europeus ofereixen als municipis en concepte d’inversions en rehabilitació i regeneració urbana”. En aquest sentit, ha recordat que es tracta d’una convocatòria dotada amb 87,5 milions per a la Comunitat Valenciana, que ha tingut una gran resposta per part dels municipis.

Concretament, ha explicat que “si la proposta per part de l’Ajuntament d’Oliva arriba a bon port, suposarà una inversió de la Vicepresidència Segona de 3,74 milions amb què es pretén regenerar l’entorn residencial de la zona de l’Institut Vell, a l’Eixample”.

Héctor Illueca considera la rehabilitació i la regeneració urbana “vectors fonamentals per a canalitzar els fons europeus” amb dos objectius clars: “d’una banda, la reactivació econòmica en un moment tan difícil com el que vivim i, d’altra banda, la innovació ecològica d’eficiència energètica i de transformació del nostre model productiu”.

Per la seua banda, l’alcaldessa d’Oliva ha destacat la importància que el projecte presentat té per al municipi, ja que milloraria les condicions del parc edificat i del seu entorn en matèria energètica, social i ecològica.

La finalitat de les ajudes Next Generation, integrades en el component 2 del Pla de recuperació, transformació i resiliència, és la subvenció d’actuacions integrals que comprenen obres de rehabilitació en edificis d’ús predominantment residencial, incloent-hi els habitatges unifamiliars. També inclou obres d’urbanització o reurbanització d’espais públics dins d’àmbits d’entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP), així com la subvenció d’oficines de gestió i acompanyament social.

En aquest sentit, el programa pretén contribuir a assolir els objectius de rehabilitació marcats per a la Comunitat Valenciana en 2026, de 38.414 habitatges rehabilitats i 60 hectàrees en àrees renovades.

La convocatòria de 2022 compta amb una dotació inicial pressupostària de 87,5 milions d’euros, 80 milions d’euros dels quals provenen de fons europeus i 7,5 milions, de la Generalitat. També es podria augmentar la subvenció en cas que fora necessari amb 27,5 milions d’euros, 20 milions per part del Ministeri i 7,5 milions per part de la Generalitat.

En les sol·licituds presentades pels ajuntaments es tindran en compte les condicions especials en les quals es troben els municipis en risc de despoblament i les propostes innovadores en construcció, la millora de l’accessibilitat i la sostenibilitat. També es reconeixeran les instàncies que hagen valorat de manera positiva la inclusió de la perspectiva de gènere.

D’altra banda, les àrees delimitades per les entitats locals podran tindre caràcter continu o discontinu i hauran de comptar, almenys, amb un 50 % de l’edificabilitat sobre rasant d’ús principalment residencial.

Projecte per a la zona de l’Institut Vell

El projecte preveu la rehabilitació de 60 habitatges i la renovació de 12 habitatges en substitució d’uns altres prèviament demolits en l’àmbit del barri antic d’Oliva, així com els carrers Cervantes i Puríssima. Així mateix, les obres també inclouen la reurbanització, l’execució d’un programa de reallotjaments i la gestió tècnica i la informació necessària a través d’un equip de gestió.

El cost total d’aquesta actuació ascendeix a 4,6 milions d’euros, 3,54 dels quals corresponen al Ministeri d’Agenda Urbana, 199.282 euros a la Generalitat, 398.564 euros a l’Ajuntament i 529.065 als particulars.

Durant la reunió també han analitzat la resta de les inversions de la Conselleria al municipi, com ho són, per exemple, les àrees de regeneració urbana del nucli antic i del centre històric d’Oliva. Actuacions que suposen una inversió de 5,73 milions d’euros en matèria de regeneració urbana.