T'interessa

Noticias

Ves enrere El Consell col·labora amb l'IVIE en la investigació i l'anàlisi de serveis i polítiques públiques i en el disseny de projectes per a captar fons de la UE

El Consell col·labora amb l'IVIE en la investigació i l'anàlisi de serveis i polítiques públiques i en el disseny de projectes per a captar fons de la UE

  • La Generalitat destinarà 380.000 euros al foment de la investigació, la difusió de tècniques analítiques i la capacitació de professionals

El Consell ha aprovat un conveni entre Presidència de la Generalitat i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) per a fomentar, promoure i finançar la realització d'estudis i informes relacionats amb l'optimització de serveis públics i la millora de les anàlisis sobre l'eficiència i l'eficàcia social de les polítiques públiques.

L'acord també té per objecte la col·laboració en el disseny de plans i projectes orientats a la captació de fons europeus per a la reconstrucció econòmica i social derivada de la pandèmia.

Per a fer-ho, la Generalitat destinarà 380.000 euros a l'IVIE per a fomentar la investigació, la difusió de tècniques analítiques avançades i la capacitació de professionals en matèria d'anàlisi de les polítiques públiques en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, amb especial incidència en les polítiques orientades a la recuperació i l'impuls de l'economia valenciana.

Les dues institucions tenen la voluntat de desenvolupar vies de col·laboració per a incentivar l'impuls i la consolidació de les activitats que du a terme l'IVIE en matèria d'optimització dels serveis públics i, en especial, sobre l'impacte dels fons europeus i la caracterització del teixit productiu valencià.

Actuacions

Dins de les actuacions que ha de desenvolupar l'IVIE, en virtut d'aquest conveni, es troba el seguiment de la literatura especialitzada i de les iniciatives internacionals més destacades relacionades amb l'anàlisi de polítiques i intervencions públiques.

També realitzarà estudis i informes i es difondrà la investigació sobre tècniques d'anàlisi d'impacte de projectes i programes i la seua aplicació en el cas de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, es generaran instruments d'anàlisi que permeten aprofundir en el coneixement de l'estructura de l'economia de la Comunitat Valenciana, especialment en relació amb els sectors estratègics d'interés d'economia social.

Igualment, s'encarregarà de la creació, el manteniment i la millora d'observatoris que continguen informació i anàlisis detallades sobre problemes rellevants, amb formats accessibles per a la comunitat científica, els agents públics i la societat en el seu conjunt.

A més, es finançaran activitats dirigides a la formació, el suport i l'assistència a professionals i investigadors que participen en el projecte, i el desenvolupament d'accions de col·laboració i coordinació amb altres institucions relacionades amb el projecte del conveni.

També s'organitzarà un congrés sobre el futur de l'economia valenciana en el marc del procés de recuperació de l'economia valenciana sota el lema 'Comunitat Valenciana 2030: noves estratègies per a la via valenciana', i s'exerciran activitats d'anàlisi, difusió i publicació dels resultats obtinguts.

Pla de treball

L'IVIE es compromet a desenvolupar un pla de treball per a la realització d'estudis i informes relacionats amb l'optimització de serveis públics i la millora de les anàlisis disponibles, i donarà prioritat als àmbits temàtics relacionats amb l'avaluació dels fons de la Unió Europea Next Generation, els resultats de la descentralització, les dones directives, la internacionalització de l'empresa valenciana i l'impacte dels organismes internacionals.

Durant 2022, està previst que es desenvolupen estudis sobre l'avaluació de l'execució dels fons europeus i sobre l'avaluació de la participació de les empreses valencianes en els fons de recuperació.

Una altra de les accions que es durà a terme serà la realització d'estudis sobre l'abast dels projectes transformadors per a l'economia valenciana.

També es desenvoluparà un estudi sobre l'economia valenciana 40 anys després de l'Estatut d'Autonomia de 1982, i una altra anàlisi sobre la divergència regional, la corresponsabilitat fiscal i els equilibris financers de les comunitats autònomes.

A més, s'estudiaran els indicadors dels efectes dels preus en l'economia valenciana i es durà a terme un diagnòstic de la presència i el desenvolupament de les dones directives en les empreses valencianes: comparativa regional.

De la mateixa manera, està prevista una investigació sobre la internacionalització de l'empresa valenciana i una anàlisi de l'impacte econòmic dels organismes internacionals implantats a la Comunitat Valenciana. A més, s'elaborarà un diagnòstic sintètic de l'economia valenciana.

Finalment, en el si de l'IVIE, es desenvoluparà un laboratori d'anàlisi de polítiques públiques, dedicat a dissenyar noves metodologies i a desenvolupar els instruments necessaris (observatoris, bancs de dades, indicadors, etc.), per a aplicar-los en casos concrets com a actuacions de les administracions públiques de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, en 2022 està previst crear l'Observatori de la Transformació Digital a la Comunitat Valenciana, que permetrà comparar el grau de digitalització de la Comunitat Valenciana amb la mitjana nacional i amb altres regions, així com analitzar l'evolució en els últims anys.

D'aquesta manera, es podrà fer un diagnòstic de la digitalització valenciana, i detectar les principals debilitats i àrees en què cal incidir des de les polítiques públiques.