T'interessa

Noticias

Ves enrere El Consell autoritza el nombre de vacants més gran de la història amb 2.683 places per a impulsar l'atenció en serveis públics i la reactivació econòmica

El Consell autoritza el nombre de vacants més gran de la història amb 2.683 places per a impulsar l'atenció en serveis públics i la reactivació econòmica

  • La dotació econòmica serà de 80,2 milions d'euros i el 56,2 % de les places a cobrir es destinarà a atenció directa i gestió administrativa
  • Per a fer front a la crisi econòmica, la taxa de cobertura serà del 100 % per a les vacants d'atenció directa, les jubilacions i les places derivades de projectes MRR i gestió de fons europeus

El Consell ha autoritzat la cobertura al llarg d'enguany d'un total de 2.683 places vacants en la Generalitat, la xifra més alta de la història, tal com s'estableix en el Pla d'actuació elaborat per les conselleries d'Hisenda i Model Econòmic i de Justícia, Interior i Administració Pública, en el qual es recull anualment el nombre de llocs que cal ocupar i les necessitats de personal.

Les places que s'han de cobrir, que són 867 places més que en 2021, es divideixen en quatre grups, en què es distingeixen les dedicades a gestió administrativa (997 places), les d'atenció directa (720 places), les previstes per a la cobertura de jubilacions (551 places) i les que es dedicaran a gestionar els projectes finançats amb fons europeus (325 places). A més, cal sumar-hi 90 places específiques per a Labora dedicades també a la gestió de projectes de fons europeus.

A diferència de l'any passat, el percentatge de cobertura de vacants en places de gestió per a aquest exercici s'ha fixat en un 70 % de les disponibles en cada conselleria i organisme autònom, enfront del 50 % fixat en 2021. Per la seua banda, les places d'atenció directa tindran una cobertura del 100 %, igual que les corresponents a jubilacions i a la gestió de projectes del Mecanisme de recuperació i resiliència, i altres projectes finançats amb fons europeus.

"Sobre la base de les necessitats que ens ha presentat cada departament de la Generalitat hem acordat una cobertura ambiciosa, destinada a oferir el millor servei possible a la ciutadania. Aquests empleats públics són els que s'encarregaran de tramitar sol·licituds, gestionar expedients i fer possible que tot l'entramat administratiu funcione", ha assenyalat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

Per la seua banda, la responsable de Funció Pública del Consell, Gabriela Bravo, ha destacat que "hem treballat perquè la tramitació per a la cobertura d'aquests llocs siga el més àgil possible". A més, s'ha dut a terme "un treball exhaustiu per a unificar criteris i processos i prioritzar necessitats. L'objectiu és que no es produïsca cap minvament en l'atenció essencial que presta la Generalitat".

Gestió administrativa i atenció directa

Les places de gestió administrativa (997) i d'atenció directa (720) conformen el 56,2 % de les places que es cobriran, 1.717 d'un total de 2.683. Es tracta del grup més nombrós, ja que aquestes places formen el gruix del funcionament de l'Administració de la Generalitat.

Les places de gestió són les que permeten tota la tramitació d'expedients, subvencions, ajudes o sol·licituds de reconeixement, entre altres. Conformen una gran part de la tasca administrativa que es desenvolupa dins de les oficines, que permet la materialització de les iniciatives de la Generalitat.

"La crisi econòmica generada per la COVID-19 i els efectes sobre el mercat energètic i de productes que ha provocat la invasió de Rússia a Ucraïna han comportat la creació de línies d'ajudes extraordinàries per part del Consell per a ajudar els sectors més afectats, i això suposa un volum de gestió addicional que ha de ser tramitat de la manera més ràpida i més eficient possible. Les empreses, els autònoms i la ciutadania necessiten disposar d'aquestes ajudes com més prompte millor", ha apuntat Vicent Soler.

Per la seua banda, les places d'atenció directa són aquelles destinades a oferir un servei en contacte amb la ciutadania, generalment en els departaments que s'encarreguen de la gestió dels serveis públics fonamentals. Es divideixen en 359 places per a Educació, 186 places per a Serveis Socials i al voltant més d'un centenar per a la resta de departaments.

En aquests casos es tracta de personal funcionari que presta serveis per a l'administració del Consell i no en centres docents, hospitals i jutjats. Les places de professors i professores (60.000 empleats i empleades), personal sanitari (65.000 empleats i empleades) i personal de justícia (5.000 empleats i empleades) es tramiten de manera directa per les conselleries corresponents i no formen part del Pla d'actuació.

Així mateix, també s'inclouen 52 places per a Labora (Servei Valencià d'Ocupació i Formació) i 55 per a Invassat, que és l'òrgan cientificotècnic en matèria de prevenció de riscos laborals de l'Administració de la Generalitat i dels seus organismes autònoms.

"L'Administració no només és una garant dels drets de la ciutadania, sinó que també representa el motor dels canvis que la societat requereix per a millorar. Aquests efectius s'encarregaran de l'atenció directa a la ciutadania valenciana perquè puga gaudir dels seus drets socials, polítics i econòmics reconeguts constitucionalment", ha assenyalat Gabriela Bravo.

Jubilacions i gestió de fons europeus

A aquestes places se sumarà la cobertura de 551 jubilacions en el conjunt de les conselleries i els organismes autònoms de la Generalitat, així com 325 places dedicades per primera vegada a la gestió de projectes del Mecanisme de recuperació i resiliència (MMR) i altres projectes vinculats als fons europeus ordinaris Feder, FSE i React.

En funció dels projectes que gestionarà cada departament, i les necessitats de personal addicional que implicaran pel volum pressupostari d'aquests, s'ha determinat el nombre de places a cobrir i de quina tipologia seran.

"En aquest moment, ens trobem davant del repte de certificar de manera eficient els projectes finançats amb fons europeus Next Generation per a captar així el màxim de recursos. La gestió d'aquests fons necessita efectius necessaris i preparats per a tramitar un gran volum d'expedients", ha assenyalat Bravo.

500 nomenaments de caràcter temporal

Així mateix, durant 2022 també es duran a terme 494 nomenaments per a l'execució de programes de caràcter temporal i duració determinada, que se situen fora del Pla d'actuació. Aquests nomenaments es produeixen en funció de la possibilitat reconeguda en la Llei 4/2021 de funció pública per a respondre a necessitats d'efectius no permanents de l'Administració pública.

Es tracta de 246 places per a tramitar expedients relacionats amb el MMR per import d'11,2 milions, entre les quals destaquen 78 per a habitatge i 248 places més amb una dotació de 10,4 milions per al conjunt de necessitats puntuals de l'Administració.

L'execució de programes de caràcter temporal i de duració determinada no podrà tindre una duració superior a tres anys. Una vegada acabe el termini inicial, el nomenament es podrà prorrogar anualment sempre que el programa estiga vigent en aquell moment, amb dotació pressupostària per a fer-ho, i s'acredite de manera expressa la necessitat de la pròrroga. En cap cas la suma del termini màxim que s'haguera fet constar en el nomenament, i el de les pròrrogues, podrà excedir els quatre anys.

Pla d'actuació

Des de l'aprovació en 2018 de l'Ordre 1/2018, per la qual es regula el procediment d'autorització en matèria de personal i cobertura de vacants, les conselleries amb competències en matèria d'hisenda i funció pública aproven anualment per a cada conselleria i organisme autònom un pla d'actuació que recull el nombre de places que cal cobrir i les necessitats de personal.

L'ordre, que s'aplica tant a l'Administració de la Generalitat com als seus organismes autònoms, estableix també els procediments d'autorització relatius a la classificació dels llocs de treball; l'establiment i la modificació de les retribucions del personal; el procés per al nomenament de personal funcionari interí, personal estatutari temporal, i la contractació de personal laboral temporal.