T'interessa

Noticias

Ves enrere Castelló rep prop de 17 milions del Pla de barris de la Generalitat per a les zones de 25 de Novembre, Cernuda i Velasco, Sequiol i el Grau

Castelló rep prop de 17 milions del Pla de barris de la Generalitat per a les zones de 25 de Novembre, Cernuda i Velasco, Sequiol i el Grau

  • El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i l’alcaldessa de Castelló de la Plana mantenen una reunió informativa amb el veïnat
  • Héctor Illueca afirma que aquestes intervencions són “un exemple del potencial de la rehabilitació per a avançar en la transició ecològica”

 

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, han visitat els barris de 25 de Novembre, Cernuda i Velasco, Sequiol i el Grau, en els quals hi ha programades dues actuacions de rehabilitació mitjançant criteris d’eficiència energètica. Tot això amb una inversió pròxima als 17 milions d’euros, cofinançats pels fons europeus Next Generation.

El vicepresident segon ha mostrat la seua satisfacció per poder anunciar aquestes dues actuacions del Pla de barris, mitjançant el qual “pretenem rehabilitar 7.000 habitatges de la Comunitat Valenciana i zones comunes de barris vulnerables, amb l’objectiu que el nostre codi postal no siga indicatiu de la nostra classe social”.

Després de visitar la zona de 25 de Novembre i de Cernuda i Velasco, Héctor Illueca i Amparo Marco han mantingut una trobada informativa amb les veïnes i veïns d’aquests barris, on se’ls ha explicat en què consistiran els treballs i com milloraran les condicions del seu entorn. Hi han estat acompanyats pel secretari autonòmic d’Habitatge, Alejandro Aguilar; la directora general d’Habitatge, Elena Azcárraga, i la regidora d’Habitatge, M. Jesús Garrido.

Concretament, el barri 25 de Novembre, així com el de Cernuda i Velasco, amb 440 habitatges, rebran una inversió total d’11.764.500 euros, 9.411.600 euros dels quals procedeixen del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; 1.764.675, de l’Ajuntament de Castelló, i 588.255 euros, de la Generalitat.

Entre els principals objectius està la reducció d’un mínim del 60 % de consum d’energia primària no renovable i resoldre els problemes d’accessibilitat de tots els habitatges beneficiaris. En aquest sentit, tots els projectes presentats inclouen la dotació d’ascensor i adequar les cotes d’accés. Finalment, però demanat en múltiples ocasions de manera prioritària pel veïnat, estan els temes de manteniment de l’edifici, que incorpora actuacions de menys entitat, però que en la majoria de les ocasions generen problemes d’habitabilitat.

Així, entre les actuacions a realitzar als edificis, destaquen la instal·lació d’ascensor, la substitució del nucli d’escala existent, la substitució de fusteries exteriors, la millora de l’aïllament tèrmic de la coberta i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta.

Pel que fa a la inversió al barri de Sequiol i al Grau, amb 154 habitatges, ascendeix a 4.860.625 euros, 3.891.758 euros dels quals procedeixen del Ministeri, 762.891 de l’Ajuntament i 205.975 de la Generalitat.

Es tracta d’habitatges d’entre 40 i 60 anys d’antiguitat, en els quals es duran a terme, entre altres, les actuacions següents: sistemes de generació d’ACS per aerotèrmia, instal·lació de plaques fotovoltaiques en coberta, així com retirada de plaques de fibrociment i instal·lació d’ascensors.

Amb tot això, “aquesta actuació permetrà la reducció d’un mínim del 60 % del consum d’energia primària no renovable, un exemple del potencial de la rehabilitació per a fer-nos avançar en la transició ecològica”, ha assenyalat Héctor Illueca. Cal sumar-hi que serà una “font d’activitat i d’ocupació”.

També s’executaran actuacions de reurbanització que permeten l’accessibilitat universal, així com la ubicació de zones per als vianants al voltant dels accessos i zones verdes prop de les terrasses.

Col·laboració institucional i veïnal

Illueca ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló, ja que, “al final, aquests projectes es poden fer realitat perquè els consistoris hi participen i tenen un compromís amb el dret a l’habitatge”. També ha agraït la implicació de les comunitats de propietaris.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Castelló ha mostrat la seua satisfacció, perquè aquests 17 milions d’euros d’inversió “canviaran i milloraran la vida de moltes persones”. Així mateix, ha agraït “l’esforç que han fet les veïnes i els veïns, i la capacitat que han tingut per a assolir acords” i poder desenvolupar aquests projectes.

Aquest conjunt d’inversions sorgeix de la convocatòria per a la concessió de les ajudes del Programa d’actuacions de rehabilitació a escala de barri del Pla de recuperació, transformació i resiliència 2021-2026 - Next Generation.

Aquesta convocatòria es destina al finançament d’actuacions integrals de regeneració urbana, incloent-hi obres de rehabilitació en edificis d’ús predominantment residencial i habitatges, i d’urbanització o reurbanització d’espais públics dins dels denominats entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP).

La signatura d’acords bilaterals amb 23 municipis de la Comunitat Valenciana suposa destinar un total de 142.848.665 euros a la rehabilitació de barris vulnerables per al període 2022-2026, la qual cosa millorarà la situació dels residents de 7.158 habitatges. Aquests protocols estaran en vigor fins al 30 de juny de 2026.