Nota de prensa

El Consell declara 2021 com a Any García-Berlanga en commemoració del centenari del naixement del cineasta valencià

08/01/2021

- Es crea la comissió que aprovarà el programa general dels actes commemoratius que es desenvolupen


El Consell ha aprovat declarar l'any 2021 com a Any García-Berlanga, en commemoració del centenari del naixement del cineasta Luis García Berlanga.

Així mateix, es crea la Comissió Commemorativa de l'Any García-Berlanga, que s'adscriu a la Presidència de la Generalitat i s'encarregarà d'establir les pautes per a l'elaboració d'accions i activitats commemoratives i aprovar el programa general dels actes que es desenvolupen.

Seran membres de la Comissió les persones titulars de la Presidència de la Generalitat, per a la presidència de la Comissió; del Ministeri de Cultura i Esports, per a la vicepresidència; de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports; de la Presidència de la Diputació Provincial d'Alacant, Castelló i València, així com de l'Alcaldia de València.

També formaran part de la Comissió les persones titulars de la Secretaria Autonòmica de Turisme; la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esports; la Presidència de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; la Presidència del Consell Valencià de Cultura; la Presidència de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya; la Direcció General de Cultura i Patrimoni; la Direcció General de Promoció Institucional, i la Direcció de l'Institut Valencià de Cultura.

A més, també integraran la Comissió una persona que represente la família del cineasta i la persona comissionada per a la commemoració de l'Any García-Berlanga. Així mateix, el president de la Generalitat podrà designar, mitjançant un decret, un màxim de huit vocals, en atenció al prestigi i la contribució d'aquests a la cultura i les arts.

Funcions de la Comissió

A la Comissió correspon l'establiment de les pautes per a la realització de les accions i les activitats de l'Any García-Berlanga, l'aprovació del programa general dels actes commemoratius, així com la coordinació amb altres organismes o entitats, públics o privats, que vulguen participar en la commemoració.

Per a facilitar el desenvolupament de les funcions que té, es crearà un comité executiu integrat per la persona comissionada per a la commemoració de l'Any García-Berlanga, que el presidirà, i quatre persones més que pertanguen a la Comissió.

Durant l'any 2021, l'Administració de la Generalitat i les entitats integrants del sector públic instrumental d'aquesta utilitzaran, en la papereria bàsica, les comunicacions, els suports publicitaris i altres elements identificatius una marca representativa de la commemoració.

Luis García Berlanga, nascut a València el 12 de juny de 1921 i mort a sa casa de Somosaguas en 2010, "va ser un dels protagonistes més destacats del cine espanyol del segle XX, com a guionista i com a director d'algunes de les pel·lícules més celebrades pel públic i per la crítica durant els més de cinquanta anys al llarg dels quals es va desenvolupar la seua carrera artística", tal com destaca el decret que declara 2021 com l'Any García-Berlanga.

El decret del Consell recorda també que el seu debut com a director va tindre lloc en 1951 amb la pel·lícula 'Esa pareja feliz' i que a partir d'aquell moment, i fins a 2002, quan va realitzar el seu últim curtmetratge, Luis García Berlanga "va desenvolupar una obra cinematogràfica que va fer que esdevinguera una figura fonamental de la cultura espanyola i una de les que més influència ha exercit en el nostre cine, amb obres tan representatives de la seua època, i inoblidables, com ara 'Bienvenido Mr. Marshall', 'Calabuch', 'Plácido', 'El verdugo', 'Tamaño natural', 'La escopeta nacional', 'La vaquilla' o 'Moros y cristianos'", entre altres.

"En totes aquestes es pot trobar un estil fílmic i una visió de la societat i dels éssers humans tan propis, originals i distintius que va ser necessari inventar un neologisme per a representar-los: berlanguià", assenyala el decret, que indica, a més, que la projecció internacional del cineasta no va fer que oblidara "la seua vinculació personal i simbòlica amb la Comunitat Valenciana".

De fet, "el sentit de la ironia, la sàtira i la mordacitat característiques de l'estil berlanguià són trets típics d'una manera de ser que caracteritza els valencians", indica el text.

Nombrosos premis i distincions

El decret recorda també el palmarés del director de cine, amb nombrosos premis i distincions, entre els quals es troben els atorgats en festivals internacionals com els de Canes, Venècia, Mont-real o Berlín, la nominació als Oscar de Hollywood, el Premi Nacional de Cinematografia, els Premis Goya o la Medalla d'Or de les Belles Arts, així com l'elecció com un dels deu cineastes més rellevants del món en el Festival Internacional de Karlovy Vary.

Igualment, va obtindre el Premi Príncep d'Astúries de les Arts, l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, la medalla d'or de la Societat General d'Autors d'Espanya, doctorats 'honoris causa' per les universitats Complutense de Madrid i Politècnica de València, i va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de San Fernando i membre del Consell Valencià de Cultura, entre altres.

Arxius relacionats