Nota de prensa

Montón presenta la campanya preventiva 'Trenquem el silenci, parlem del suïcidi' i una guia per a mitjans amb la Unió de Periodistes

22/05/2018
Montón presenta la campanya preventiva "Trenquem el silenci, parlem del suïcidi" i una guia per a mitjans amb la Unió de Periodistes

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha presentat aquest matí la nova campanya preventiva "Trenquem el silenci, parlem del suïcidi", dissenyada per a traure a la llum el problema de salut pública que representen els suïcidis i posar a la disposició de la societat eines i mesures preventives dirigides a reduir les taxes actuals.

Actualment, a la Comunitat Valenciana cada dia mor una persona per suïcidi i, a més, cada any hi ha 4.500 persones que intenten suïcidar-se, per la qual cosa és necessari traure a la llum aquesta problemàtica i facilitar a la ciutadania les mesures necessàries per a evitar aquestes xifres.

Segons ha assenyalat Carmen Montón, "el primer pas per a combatre aquesta situació és prendre consciència d'aquesta. Per aquest motiu, iniciem una campanya en mitjans de comunicació amb el lema que trasllada la importància de trencar el silenci i parlar del suïcidi com a primer pas per a poder fer-hi front".

A més, segons ha destacat Carmen Montón, "l'OMS mateixa assenyala que diferents estudis avalen que el suïcidi es pot previndre malgrat ser un fenomen complex que es presenta per múltiples factors i que no es pot atribuir a una sola causa, per això la Conselleria de Sanitat vol posar en marxa totes les mesures necessàries per a previndre'l i evitar-lo".

A la Comunitat Valenciana la taxa de suïcidi se situa en 6,8 casos per cada 100.000 habitants, per sota de la mitjana d'Espanya, amb una taxa de 7,68 per cada 100.000 (dades de 2016), i de la Unió Europea, que té una taxa de 12 per cada 100.000 (dades de 2012).

Campanya en mitjans de comunicació

El motiu principal de la campanya és traslladar la dimensió real del problema a la societat perquè prenga consciència de la situació. Per això, la campanya es presenta amb els lemes "Trenquem el silenci" i "Parlem del suïcidi", i ofereix missatges contundents sobre la situació real del suïcidi a la Comunitat Valenciana: que mor més gent per suïcidi que per accidents de trànsit o que cada dia mor una persona per suïcidi.

Segons ha indicat Carmen Montón, "el suïcidi i les temptatives configuren un dels problemes més greus de salut pública. Per això, mitjançant aquesta campanya pretenem sensibilitzar la societat i que el suïcidi deixe de ser un problema ocult, és a dir, trencar les barreres que el situen en l'espai de les qüestions reservades a l'esfera privada".

Pàgina web sobre el suïcidi

Així mateix, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha habilitat la pàgina web consulteu ací amb informació útil, de manera que la ciutadania puga tindre a la seua disposició eines i mesures per a previndre i evitar el suïcidi.

La pàgina web recull informació sobre els factors de risc i protecció. A més, ofereix pautes d'ajuda per a persones amb idees suïcides o amb intents previs, com és la cita amb un professional o la possibilitat de disseny d'un pla de seguretat individualitzat, o per a familiars i amics de persones en situació de risc.

D'una altra banda, en aquesta pàgina s'ha inclòs una llista de recursos, tant de la Conselleria de Sanitat com d'entitats especialitzades, en què es pot obtindre ajuda.

Document elaborat junt amb la Unió de Periodistes Valencians

Una tercera línia de treball que s'inclou en aquesta campanya de conscienciació per a evitar el suïcidi és el document que s'ha elaborat en col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians. Es tracta d'un document que recull un conjunt de recomanacions sobre el tractament del suïcidi en els mitjans de comunicació.

Carmen Montón ha volgut agrair "la resposta immediata, així com l'interés i la col·laboració que ha mostrat aquesta associació representativa dels periodistes valencians, per a treballar de manera conjunta en aquesta tasca de fomentar la prevenció del suïcidi".

El document conté un decàleg amb recomanacions específiques per a millorar la informació a l'hora de tractar aquestos temes, amb la premissa que el silenci no ajuda a previndre'ls.

El decàleg recull recomanacions com ara evitar l'ús de les imatges, les descripcions detallades o les entrevistes a testimonis del succés. A més, es recomana incloure en les notícies la idea que el suïcidi es pot previndre, i la importància de tractar amb una cautela especial els suïcidis de persones amb transcendència social.

D'una altra banda, s'aconsella explicar que les causes no són senzilles, sinó que responen a múltiples factors o evitar expressions que puguen dotar el suïcidi de connotacions heroiques o de martiri.

En definitiva, "es tracta de treballar de manera conjunta per a dur a terme una bona labor de prevenció, que és el millor antídot contra el suïcidi, i per a això els mitjans de comunicació resulten un aliat d'una importància vital".

Pla de prevenció del suïcidi

Aquestes mesures se sumen al Pla de prevenció del suïcidi i maneig de la conducta suïcida que es va presentar l'any passat, que recull accions destinades a previndre les conductes suïcides i a disminuir les taxes de suïcidi a la Comunitat Valenciana.

Aquest pla incorpora diferents accions orientades a la prevenció (millora de la informació, de la lluita contra l'estigma a l'entorn de la salut mental), millores en la detecció precoç del risc suïcida, actuacions en l'àmbit sanitari, més coordinació amb altres agents (persones sense llar, àrea penitenciària), formació de professionals i aposta per la investigació epidemiològica.

Entre les accions més rellevants es troba una nova eina terapèutica destinada a ajudar a fer front i gestionar les situacions de risc per a garantir la seguretat del pacient, el Pla de gestió del risc (PGR).

Arxius relacionats